Над 500 души в София бягаха в подкрепа на диабетиците

Поредното издание на седмичното бягане на 5 км в Южния парк, организирано от Асоциация „5kmrun“, бе под надслов „Променяме диабета“.

Бягането се проведе под патронажа на датското посолство и посланика на Дания у нас г-н Кристиян Конигсфелдт, който също пробяга дистанцията, както и с подкрепата на „Ново нордиск фарма“ ЕАД – българското представителство на датската фирма, която има над 90-годишна традиция в лечението на диабета и е световен лидер в производството на инсулин.

Датата 14 ноември е обявена като Световен ден за борба с диабета. Около 500 000 души официално са носителите на това заболяване у нас, но реално са поне още 150 000. Отбелязването на този ден цели да привлече вниманието към хората с този проблем, както и към предпазване от болестта. Редовен спорт, здравословен хранителен режим и строг контрол на кръвната захар са основните неща, които могат да променят диабета и засегнатите от него да живеят дълго и пълноценно.

Рекорден брой от 525 души завършиха състезанието. Победител стана Мирослав Спасов със 17:42мин, следван от Симеон Велков със 17:46мин и Димитър Генов с 18:15мин. При жените Снежина Стефанова и Мая Недялкова финишираха с еднакво време – 18:57мин, трета е Силвия Стефанова с 20:55мин.

Но победители са всички, завършили това бягане с кауза. Те бягаха със светлоотразителни жилетки с надпис „Променяме диабета“, които запазиха като подарък. Организаторите на съботните бягания от „5kmrun“ често обявяват такива състезания с кауза в подкрепа на хора, страдащи от различни заболявания.

5kmrun_diabet_2

След финала на състезанието всеки можеше да си измери безплатно и анонимно кръвната захар, както и да се подкрепи с чай и здравословни енергийни блокчета. Проведе се и томбола, като наградите бяха раздадени от г-н Кристиян Конигсфелдт.

Резултатите от състезанието може да намерите тук

.

Share Button