Елена Исинбаева в Рио под флага на МОК?

Ако Елена Исинбаева не може да участва на олимпийските игри в Рио де Жанейро под флага на Русия, то тя може да участва под флага на МОК.

Такъв вариант не изключва нейният треньор Евгений Трофимов. Според специалиста всичко зависи от това какво ще предприеме ръководството на леката атлетика в Русия, но предупреди, че времето е малко и трябва да се действа бързо. „За Елена участието в Рио е много важно, за да докаже, че няма нищо общо със скандала, да докаже, че е чиста и руският спорт е чист“ – категоричен е Трофимов.

След раждането на дъщеря си Исинбаева се върна в големия спорт именно заради олимпийските игри в Рио`2016, където се надява да спечели нова олимпийска титла.

В петък вечерта ИААФ замрази членството на Русия в организацията заради развихрилия се допинг скандал, като с това решение изключва руските атлети от участие на Игрите в Рио. 

Това на практика обаче влиза в противоречие с Хартата на МОК, според която участници на олимпийските игри са спортистите, а не държавите.

Така се получава, че заради допинг прегрешения на отделни състезатели ще пострадат и тези, които спазват правилата.

Повечето анализатори виждат в целия този скандал политически мотиви.

Неслучайно вчера президентът на МОК Томас Бах беше доста по-сдържан и заяви своята убеденост, че Русия ще предпиеме необходимите стъпки и атлетите й ще участват на Игрите догодина.

Share Button