ИААФ замрази членството на Русия в организацията

Съветът на Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) временно преустанови членството на Руската атлетическа федерация в ИААФ на извънредно свое заседание на 13 ноември (петък).

Заседанието на съвета се проведе с видеоконферентна връзка, a президентът на ИААФ лорд Себастиан Коу го ръководеше от Лондон като участваха 24 от 26 от членовете на съвета. В гласуването за замразяване на членството на Руската атлетическа федерация участваха 23 (без представителя на Русия – Михаил Бутов), като 22 бяха за замръзяване на членството и 1 против.

d1c36fbb-6fae-45ab-ada8-787275a12832

Замразяването на членството на Руската атлетическа федерация означава, че до ново решение на съвета:

–  атлетите от Русия няма да могат да участват в международни състезания – включително сериите на ИААФ и олимпийските игри в Рио през 2016 г,

– на Русия се отнемат домакинствата на световното първенство за юноши и девойки в Казан и Световното отборно първенство по спортно ходене в Чебоксари, които трябваше да се проведат през 2016 г.

– всички неуредени допинг случай с руски атлети трябва да се отнесат до международния спортен съд.

Атлетите на Русия ще могат да участват на местни състезания, но ще трябва да спазват всички международни норми за допинг контрола и да участват в програмата на ИААФ за извънсъстезателния допинг контрол.

За да възстанови членството си Руската атлетическа федерация трябва да изпълни няколко критерии пред комисия с ръководител Руне Андерсън (Норвегия) – експерт по анти-допинга.

Решенията на извънредното заседание на съвета на ИААФ бяха продиктувани от сканадала с бившия президент на ИААФ Ламин Диак, който бе обвинен във Франция, че е прикривал положителни допинг-проби на руски атлети срещу подкупи, като в схемата се предполага, че са замесени и други членове на ИААФ и Руската атлетическа федерация.

Share Button