Ивет Лалова стана посланик на кампанията „Открито за диабета“

Една от най-успелите български атлети за всички времена Ивет Лалова стана посланик на кампанията „Открито за диабета“, организирана от фармацевтичната компания Sanofi България по повод Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември.

Днес (12 ноември) Лалова, даде ценни съвети на учениците от 134 СОУ „Димчо Дебелянов“ в София и заедно с тях направи серия от физически упражнения, които всеки лесно може да прави ежедневно.

Националната рекордьорка на 100 м – Ивет Лалова е една от най-полулярните обществени личности в България и е избирана 4 пъти за атлет на България в анкетата на списание „Атлетика“ през 2004, 2005, 2008 и 2012 г. 

_JP_0427

Ако диабетът беше държава, то тя щеше да е третата по население в света. Подкрепям „Открито за диабета“, защото вярвам, че всеки човек е отговорен за своето здраве, а възпитанието на правилните навици се изгражда още в детска възраст. Съществуват прости правила, които ако спазваме ежедневно, ние ще можем да се предпазим от диабета. Балансираният хранителен режим и всекидневната физическа активност са едни от тях. Знаете ли, че ежедневна 30-минутна пешеходна разходка намалява с 35-40 % риска от развитие на диабет тип 2? Да изкачиш стълбите вместо да ползваш асаньора или да оставиш колата си и да се разходиш, са част от малките стъпки, които може да направи всеки, за да се предпази от диабета.” – сподели Ивет Лалова.

Кампанията се организира за четвърта поредна година като цели информираност на хората, превенция, ранна диагностика и правилно лечение на диабета.

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. По данни на Международната диабетна федерация (IDF) с тази диагноза живеят  над  387 млн. души т.е. всеки 12-ти човек по-света е с диабет, като близо половината от тях не знаят за заболяването си. Статистиката показва също, че през 2014 г. на всеки 7 секунди по света е умирал по един човек  от диабет. В България по данни на  IDF броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 500 000*. Национално проучване сред българското население, проведено през септември 2015 г. и инициирано от Sanofi България, показва, че близо 60% от сънародниците ни припазнават диабета като обществено значимо заболяване.  Едновременно с това обаче, около 45% от българите никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година.**

*Атлас на IDF за 2014 г.

**По данни от Проучване за нагласи и поведение относно заболяването диабет, Септември 2015

Снимки: Илиан Телкеджиев

Share Button