Кениец спечели в Бейрут с рекорд на трасето, мароканка първа при жените

Кениецът Джексън Лимо победи в маратона на Бейрут с нов рекорд на трасето – 2:11:04ч.

Той спечели състезанието с мощна атака около 35-ия километър, като в крайна сметка преимуществото му стана 2 минути. Любопитното е, че Лимо първоначално планирал да участва в Амстердамския маратон, но предпочел този в Бейрут. Победата му донесе 14 000 долара. Етиопецът Абдел Годана пак не успя да стигне до победата и за втора поредна година трябваше да се задоволи с второто място и 2:13:02ч. Неговият сънародник Хюсеин Мохамед е трети с 2:14:49ч.

Кениецът Елайджа Кембой, който първоначално бе смятан за фаворит, се „отряза“ на 35-ия километър и отпадна от лидиращата група.

Бегачката от Мароко Катум Боуасайниа спечели победата при жените с 2:36:05ч. Впечатляващо е, че това е дебют за нея в тази дистанция. Почитателите на леката атлетика може би си спомнят, че тя представяше своята страна в бягането на 3000 м с пр. по време на олимпийските игри в Лондон през 2102 година.

След мароканката се наредиха две етиопки. Месерет Абебайеху е втора с 2:36:26ч, а Безунеш Ургеса завърши на трето място с 2:42:02ч.

Маратонът в Бейрут има „сребърен етикет“ по класификацията на ИААФ и е най-масовият в Близкия Изток и тази година се проведе за 13-и път.

Share Button