Кенийци победиха в маратона на Шанхай, сред участниците – олимпийски шампион в препятствията

Пол Кипчумба Лонянгата спечели юбилейното 20-о издание на маратона в Шанхай с нов рекорд на трасето.

Кениецът спря хронометрите на 2:07:14ч. Втори след него завърши южноафриканецът Стивън Мокока с 2:07:40ч, което е негово лично постижение. Трети е етиопецът Шуре Тола с 2:08:53ч.

При жените кенийката Раел Кияра грабна победата със силен резултат – 2:26:23ч. Това е нейна втора победа на китайска територия през тази година, след като по-рано победи в Ланджоу. Етиопки завършиха втора и трета –  Летеб Гебресласие с 2:28:11 и Рама Туса с 2:33:57ч.

Около 35 000 души участваха в състезанието, което е със „златен етикет“ по класификацията на ИААФ. Предишния ден над китайския мегаполис имаше силен смог, но за състезанието като по чудо въздухът се изчисти.

shanghai_1

И една любопитна новина. В бягането на 10 километра участва и олимпийският шампион на 110 м с пр. от Атина`2004 и бивш световен рекордьор Лю Ксян. Спринтьорът измина дистанцията за малко над 50 минути. „Наистина се наслаждавах. Като цяло не се чувствах уморен“– заяви след финала китайската звезда в препятственото бягане. След което разкри бъдещите си амбиции: „Предишният ми рекорд беше 6 км. Свикнал съм да бягам на права писта със скорост и експлозивна сила. Следващата ми цел е полумаратон. Искам също да опитам и маратон в бъдеще“. Припомняме, че по-рано тази година шампионът се отказа от активна състезателна дейност след поредица от травми. 

Liu_xiang

Share Button