ИААФ отложи Световната атлетическа гала

Президентът на ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации) Себастиан Коу обяви, че Световната атлетическа гала, която трябваше да се състои на 28 ноември в Монако, няма да се организира.

Причината е разследване на френската полиция срещу бившия президент на организацията Ламин Диак с обвиненията в корупция, който прерастна в световен медиен скандал. 82-годишният сенегалец управляваше ИААФ от ноември 1999 г. до август 2015 г.

Световната атлетическа гала се организира всяка година от Международната атлетическа фондация и  на церемонията се награждават атлет и атлетка на света, както и най-добрите млади атлети, треньори и деятели на световната атлетика.

Лорд Коу е помолил ръководството на фондацията да отложи награждаването, заради разследването срещу бившия президент, а атлета и атлетката на света ще бъдат обявени в социалните мрежи и интернет.

В специално изявление Себастиан Коу заяви: „Сега не е време атлетическото семейство да се събира, за да празнува. Все пак ние ще уважим изключителните постижения на атлетите през тази година. Атлетите на света ще бъдат обявени чре социалните мрежи и интернет, а ние ще намерим подходящ повод, за да връчим наградите на победителите.“  

Share Button