Кучина и Шубенков обраха наградите в Русия

Мария Кучина и Сергей Шубенков бяха избрани за Атлетка и Атлет №1 в Русия за 2015 г. на 2 ноември на церемония в руската столица Москва.

Двамата печелят престижните награди за втора поредна година. Кучина започна сезона по отличен начин, след като спечели европейската титла в скока на височина на шампионата на Стария континент под покрив в Прага през зимата. Лятото също беше много силно за младата атлетка. Тя донесе успех на родината си на Европейското отборно първенство в Чебоксари, а  през август в Пекин стана и световна шампионка на открито. Кучина спечели и турнирите от Диамантената лига в Монако и Брюксел, като се нареди втора в крайното класиране във веригата. 

Сергей Шубенков също стигна до наградата за Атлет №1 в Русия за втора поредна година. Той спечели световната титла на 110 метра с препятствия на Световното първенство в Пекин с нов рекорд на Русия от 12.98 сек. Шубенков триумфира на диамантените турнири в Рим и Цюрих, а през октомври стана шампион и на Световните военни игри. 

Сергей Клевцов, наставник на Шубенков, беше избран за №1 при треньорите, а за най-прогресираща звезда бе определен 19-годишният състезател на 800 м Константин Толоконников.

В тържествената церемония участваха президентът на IAAF Себастан Коу, президентът на Европейската атлетика Свен Арене Хансен, президентът на Руската федерация Вадим Зеличенок и главният треньор на местния национален тим Юрий Борзаковски.

sportal.bg

Share Button