Нюйоркският маратон – невероятни резултати във възрастовите групи

Много силни резултати бяха постигнати при мъжете над 50 и над 60 години в маратона на Ню Йорк.

Трасето на състезанието в американския мегаполис не е от най-добрите за силен резултат, защото е пресечено, а в последните километри се бяга срещу наклон. Въпреки това сме свидетели на силни резултати. Вече Ви информирахме как се разви битката при елитните състезатели. Но не по-слаби постижения бяха регистрирани във възрастовите групи.

martin-fiz_4

При мъжете над 50 години победи Мартин Фис с време 2:34:33ч. 52-годишният испанец е известно име в бяганията на дълги разстояния. Той е световен шампион в маратона от първенството в Гьотеборг`95 и европейски шампион от Хелзинки`94. Освен това има и сребърен медал на същата дистанция от световното в Атина`97, когато го победи неговият сънародник Абел Антон. Фис е участвал на три олимпийски игри – Барселона`92, Атланта`96 и Атина`2000. На Игрите в Атланта стигна до четвърто място. Личният му резултат на маратонската дистанция е 2:08:05ч. През 1995 година спечели маратона в Ротердам, а през следващата 1996-а бе водач в световната ранглиста.

fiz_2

Испанецът се отказа официално от професионалния спорт през 2001 година, но продължава да тренира и поддържа спортната си форма. Резултатът от Ню Йорк би му осигурил призово класиране в редица по-малки европейски маратони.

martin-fiz_4

 

Не по-малко интересен е победителят във възрастовата група над 60 години. Американецът Дейвид Уолтърс спечели с 2:47:27ч. Резултатът сам по себе си е достоен за уважение, но още по-любопитното е, че само преди три седмици Уолтърс победи във възрастовата си група и на маратона в Чикаго с още по-добро време – 2:45:26ч.

dave_walters

Още по-шокиращото е, че в случая не става дума за богат пенсионер, разполагащ със свободно време и възможности. Въпреки възрастта си, атлетът не само тренира упорито, но е и действащ пилот на „Боинг“-777. Още на следващия ден и след двете състезания той пилотираше своя самолет в поредния рейс над Атлантическия океан.

David-Walters

Share Button