Мери Кейтани и Стенли Бивот спечелиха Нюйоркския маратон

Мери Кейтани за втори пореден път победи в маратона на Ню Йорк, а Стенли Бивот завоюва първата си титла в голям маратон.

Състезанието, което има „златен етикет“ по класификацията на ИААФ и е част от „големите шест“ маратона (Бостън, Лондон, Берлин, Чикаго, Ню Йорк, Токио) тази неделя блокира движението в огромния мегаполис, като трасето преминаваше през цели пет района, но недоволни и псуващи граждани нямаше.  Общо в надпреварата участваха 50 229 души, което го прави най-масовия маратон в света.

Точно 2:24:25 ч бяха необходими на кенийката Мери Кейтани, за да спечели втората си победа в това престижно състезание. С отлично бягане в последните километри победителката от маратона в Дубай през тази година етиопката Аселефеш Мерга сега стигна до второто място с 2:25:32 ч. Още една етиопка Тигис Туфа намери място в призовата тройка с 2:25:50ч.

Страховито бягане направи португалката Сара Морейро, като само три секунди не й достигнаха да изпревари Туфа и трябваше да се задоволи с четвъртото място.

40-годишната европейска шампионка на маратон французойката Кристел Доней доказа, че възрастта в маратона не е от значение, като стигна до петото място с 2:26:57 ч.

Силите на победителката тук през 2013 кенийката Присила Джепту този път стигнаха само за шестото място (2:27:03 ч). Американката Лаура Туит хвърли местната публика в еуфория, като се пребори за седмото място с 2:28:23 ч. Тя успя да изпревари двукратната победителка в състезанието (2005 и 2006 г.) Елена Прокопчук от Латвия, която завърши за 2:28:46 ч.

keytany_biwot

При мъжете кениецът Стенли Бивот спечели първата голяма победа в своята кариера. Благодарение на бавното тръгване и чудесната атака след 32-ия километър Бивот, който има личен резултат на полумаратон 58:56, успя да се пребори с конкуренцията, като пресече пръв финалната линия за 2:10:34ч. До този момент върхът в кариерата на кениеца бе второто място в Лондон през миналата година (2:04:55ч), когато бе изпреварен от Уилсън Кипсанг. Подготовката на Бивот за Нюйоркския маратон премина в родния му град Капсабет, където негов партньор в тренировките бе сънародникът му Диксън Чумба. Самият Чумба преди месеце спечели друг голям маратон – този в Чикаго.

Настоящият световен шампион на полумаратон и сребърен медалист на 10 000 м от световното първенство в Пекин тази година Джефри Камворор завърши втори с 2:10:48ч.

Тазгодишният победител в Бостънския маратон етиопецът Лелиса Десиса финишира трети с 2:12:10ч.

Бавното начало изяде главата на бившия световен рекордьор и миналогодишен победител в Ню Йорк Уилсън Кипсанг. той не можа да реагира на мощната атака в последните километри на Бивот и Камворор и в крайна сметка остана четвърти с 2:12:45ч.

Сребърният медалист на маратон от световното първенство в Пекин етиопецът Йемане Цегай завърши пети с 2:13:24ч.

И какъв финал за вдъхновението на всички аматьори по света! Японецът Юка Каваучи завърши шести за 2:13:29ч, като в последните метри изпревари победителя в състезанието през 2009г. и местен любимец Меб Кефлезиги (САЩ), който финишира за 2:13:32ч.

Share Button