От новия брой: КИТАЙСКАТА КУХНЯ – В ТЪРСЕНЕ НА ХАРМОНИЯТА

 

Брой номер 101 на списание „Атлетика“ излезе на 22 октомври, а основна тема е световното първенство в Пекин. В тази връзка рубриката „Полезно“ е посветена на китайската храна.

Едва ли има човек, който да не е опитвал китайска кухня.

И съм сигурен, че на повечето хора им харесва. Неслучайно е призната от специалистите за една от най-богатите и разнообразни в света наред с френската.

          Но здравословна ли е? И може ли да бъде част от хранителния режим на спортистите? В следващите редове ще се опитаме да дадем отговор на този въпрос, като се спрем и на плюсовете, и на минусите.

chinese-food-sign

          Китайската кухня наистина е много разнообразна. Тя произлиза от различни райони на Китай, които имат своите кулинарни особености и традиции. Разпространена е и в много други части на света – от Източна Азия до Северна Америка и Европа, Австралия, Южна Африка. Тя се дели на „осем главни кухни на Китай“ според региона и начина на приготвяне: шандунска, хунанска, съчуанска, фудзиенска, кантонска, на Дзянсу, Джъдзян и Анхуей.

Много често китайската храна извън Китай, включително и в китайските ресторанти у нас, e  адаптирана за местните вкусове. Това обаче не винаги я прави по-здравословна.

 

          Особености и традиции

          Китайската кухня има над 3000-годишна история. Първата китайска готварска книга е написана преди повече от 1500 години. В древността от готвачите се е изисквало да приготвят храната така, че да се съхранят максимално полезните вещества и тя да бъде възприемана като лекарство. С други думи, това означава много бърза кулинарна обработка.

Самото хранене не се вмества в днешното разбиране за бърза храна. Напротив. Китайците ядат бавно, наслаждавайки се максимално на храната. Казват, че тя е изпратена от небесата, а бавната й консумация показва уважение към стопанина на къщата, готвача, а и към самата храна.

          Традиционно китайците ядат с пръчки. Супата се поднася с порцеланови лъжици. Азиатците се възмущават от факта, че европейците и американците  използват вилици и ножове, като казват, че това са оръжия (асоциация с меч и тризъбец). Яденето с пръчки има своите предимства – храната се приема на малки хапки и по-лесно се смила, което е здравословно. Освен това човек не може набързо да се „натъпче“, а може да спре, когато усети чувство на ситост.

          Друга важна традиция е, че китайците никога не ядят само по едно ядене. Никой не си поръчва „три пъти свинско с бамбук“, например, а три различни блюда, от което всички на масата си взимат. Една от императриците в миналото е изисквала за всяко ядене на трапезата й да присъстват по сто ястия. Е, за болшинството от народа това няма как да стане, но въпреки това разнообразието е препоръчително.

picture-of-chinese-food18

          В китайския език няма дума, означаваща понятието „калории“. И дебелите хора са много по-малко, в сравнение с Щатите и развитите европейски страни. Любопитно проучване показва, че всъщност китайците поглъщат повече калории, отколкото американците, но не пълнеят като тях. Причината е, че в храната им няма от така наречените „празни калории“, получени от захари и хидрогенизирани мазнини.

          Китайците се хранят по три пъти дневно с храна, богата на зеленчуци и с балансирано съдържание на протеини и въглехидрати. Това определено засища повече, за разлика от бързата храна. На мозъка му трябва известно време, за да приеме, че организмът се е нахранил. Европейците и американците често се хранят малко и набързо, но с доста калорични храни, през работните дни, а вечерта компенсират обилно, да не говорим за събота и неделя, които се превръщат във време за непрекъснато тъпчене.

 

          Ползите 

          В основата на китайската и въобще на азиатската храна стои оризът. В някои части на Китай той е заменен с варени хлебчета.

          И тук идва важен момент – традиционно оризът се приготвя изключително на пара и замества хляба. Обикновено се поднася в отделна купичка и се яде като гарнитура към останалите ястия. Богат е на витамини от В-групата, магнезий, цинк, фосфор и мед. Макар че белият ориз вече не се възприема като съвсем здравословна храна, това са си бавни въглехидрати, които дават много добра енергия за бегачите на дълги разстояния. А и какво пречи белият ориз да бъде заменен с кафяв?

154141322

          Другата важна част, за която вече стана дума, са зеленчуците. Те са дори по-предпочитани от месото – представляват половината от храната в чинията на китаеца. При това обикновено са в най-неочаквани комбинации. Кълновете – соеви, бобови и т.н. са също изключително популярни, а те са незаменим източник на енергия, ускоряват обмяната на веществата, спомагат за изхвърляне на токсините от организма. Богати са на витамини, минерали и куп други полезни неща. Просто се замислете каква сила трябва на малкото зрънце да порасне и да пробие земята… Е, цялата тази сила отива във вас.

          Месото в класическата китайска кухня е само придружаващо ястие, за разлика от европейската кухня, където е основно. Факт е, че китайците ядат малко месо. Обикновено предварително се нарязва на малки кубчета, което улеснява кулинарната му обработка.

Chinese-General-Tso-Chicken12

За сметка на това всички азиатски народи ядат много риба. Както знаем, тя съдържа пълноценни белтъци с балансиран аминокиселинен състав и висока усвояемост, мазнини и комплекс от минерални вещества. На първо място са лесно усвояемите омега-3 мастни киселини, които предпазват сърцето.

          Освен риба, в азиатската кухня се използат всякакви морски дарове – скариди, омари, раци, октоподи, рапани и т.н. Водораслите също са неизменна част от трапезата. Но това са препоръките на съвременните диетолози, така че китайците и тук са доста по-напред от нас.

Всичко това е доста по-различно в сравнение с европейската кухня, където огромното парче месо е основно, а останалото е само гарнитура.

          Приготвянето на храната също изисква специално внимание. Казахме за ориза, който се приготвя на пара. Другата особеност е, че в китайската кухня има сравнително малко сурови салати. За сметка на това голяма част от ястията се приготвят с пържене. Но – внимание! Става въпрос за много бързо пържене в рамките на 1 – 2 минути, колкото зеленчуците и месото само да се обърнат. По този начин полезните им съставки на практика се запазват, а и самата храна се усвоява по-лесно. Зеленчуците остават свежи и хрупкави отвътре. Това е твърде различно от характерното за нашата кухня дълго и дълбоко пържене до омекване, при което на практика се унищожават голяма част от витамините, а и самите продукти претърпяват вредни трасформации.

          Друг важен момент е мазнината. Китайците използват задължително нехидрогенизирана растителна мазнина – слънчогледово и царевично олио, понякога и фъстъчено масло.

          Друга важна особеност на китайската кухня е течната храна. Супа или течни ястия задължително присъстват във всяко хранене на китайците. Това напълно се припокрива с препоръките на съвременните диетолози. Смята се, че едно ядене задължително трябва да включва поне 5 ястия, едно от които да е течно (рядка супа, бульон), другото – полутечно (гъста супа), третото – омлет или каша, четвъртото и петото – да са с твърда консистенция. Друг любопитен момент е, че супата се сервира като последно ястие, а не като първо.

types-of-chinese-food-regional-styles

За разлика от Китай, в Европа и САЩ се отдава предпочитание на сухата храна, което е много вредно, а течностите се компенсират с пиене на вода (или вино). Докато китайците никога не пият вода по време на ядене.

          Чаят е другото изключително полезно нещо в китайската кухня. Той се пие преди и след ядене задължително, но и през целия ден. Става дума основно за зелен чай, който отмива токсините в организма, подпомага храносмилането, подпомага разграждането на мазнините и се бори със свободните радикали, които причиняват рак и сърдечно-съдови заболявания. Температурата на чая трябва да бъде колкото температурата на тялото – топъл, но не много горещ. Китайците никога не пият студен (айс) чай, толкова популярен в европейските страни. Логиката на китайските лекари е, че топъл чай с температура, близка до тази на тялото, по-добре утолява жаждата. В противен случай за момент се получава или рязко преохлаждане, или разко прегряване, след което следва рязко изпотяване и всичко се връща на първоначална позиция. Освен това китайците пият чая чист – никаква захар, мед, мляко.

          Китайците използват много и разнообразни подправки. Те се възприемат и като лекарство според тяхната традиционна медицина. Трябва да са добре балансирани – да си подправяш допълнително яденето с каквото и да било се смята за обида към готвача. Единственото изключение е за соевия сос. Китайците използват много чесън, лук, черен пипер, червен пипер, чили, джинджифил, анасон, канела, къри, сусам, куркума, соев сос, горчица.

 

          Минусите

          Китайската храна има и някои сериозни минуси, що се отнася до здравословна храна за спортисти.

          На първо място това е пърженето. Макар и за кратко време, но все пак пържене. Това задължително означава и повече мазнина, която поемат продуктите, а след това и ние. Има решение на този проблем. Съвременните уок тигани обикновено са с незалепващо покритие, което означава и по-малко мазнина. Друг вариант е да задушите зеленчуците в смес от мазнина и малко вода.

          На второ място е тестото, също мазно. Част от ястията се приготвят именно с тестена обвивка, която ако се пържи, поема страшно много мазнина. Тук вече няма спасение.

          На трето място са сосовете. Соевият сос е визитната картичка на азиатската кухня. По принцип той е  полезен, ако е приготвен само от натурални съставки – сол, ферментирали соеви зърна и вода. Но много често в него се добавя за овкусяване вредният мононатриев глутамат и други добавки. Така че просто трябва да изберете правилния сос. Сладко-киселият сос също е традиционен. Истинският се прави само от натурални съставки – оцет, захар, соев сос, домат,  нишесте и вода, като към тях се прибавят нарязани ситно ананас и чушка. Този, който се продава в магазините обаче няма нищо общо с истинския и е пълен с разни консерванти и оцветители.

          На четвърто място е солта. Китайците не ядат солено, но европейците – да. Затова много често и ястията в ресторантите са адаптирани към нашите вкусове. Така че внимавайте и със соевия сос – той е доста солен.

          Китайците казват, че „всичко, което лети се яде, освен самолета; всичко, което плува, се яде, освен кораба; всичко, което се движи, се яде, освен автомобила“. Затова в националната им кухня може да срещнете ястия от мравки, буболечки, мишки, змии, малки кученца и т.н., приготвени с много подправки, за да не се усеща вкуса им, но така или иначе твърде различни от нашите традиции и предпочитания. Разбира се, в никой „европейски“ китайски ресторант няма да ви сервират подобно нещо. Все пак не експериментирайте с непознати храни, особено преди важно състезание.

Chinese-General-Tso-Chicken12

          Ин и ян

          Според китайците, всичко в този свят е „ин“ и „ян“. „Ин“ е енергията на тялото, която е насочена навън, а „ян“ – енергията на духа, която е насочена навътре. В храненето също е необходимо балансиране на тези енергии. Добрата китайска храна е баланс между „ин“ (течни и влажни) и „ян“ (сухи и хрупкави) съставки. Ин-храните охлаждат тялото, докато ян-храните – месо, ястия с подправки, го загряват. Китайците сервират много ястия на масата в големи чинии и всеки си слага по малко от всичко, като по този начин се осигурява необходимото равновесие в организма. Важна е и комбинацията от протеини („ян“) и въглехидарти („ин“).

          Дори в храната китайците вярват в хармонията и единството на човека с природата. Състоянието на човека „ин“ трябва да се допълни от продукти „ян“ – ако човек се чувства слаб, значи му трябва сила и енергия, а това значи повече месо, яйца и т.н. И съответно е важно обратното – ако човек се намира в състояние „ян“, трябва да консумира повече продукти „ин“.

          И друго важно нещо. Според китайската медицина в основата на здравето на човека е хармонията между водата, дървото, огъня, земята и желязото. Затова и всички хранителни продукти трябва да бъдат качествени и пресни.

          Важно за доброто здравословно състояние на човека и оптимално тегло е правилното съчетание на всички пет вкуса – сладко, лютиво, солено, кисело и горчиво, което стои и в основата на китайската кухня. И може би това я прави толкова популярна и полезна.

          Философията, основана на „ин“ и „ян“ ни учи, че всичко в човека трябва да бъде в хармония и равновесие. Ако се вслушаме внимателно в тази философия и я осмислим добре, може би ще имаме не само по-добро здраве, но и по-големи успехи в спорта.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Още за интересни материали за Китай четете в новия брой на списание „Атлетика“.KORICA_101

Share Button