Дафне Схипърс и Грег Ръдърфорд са атлети на Европа за 2015 година

Холандката Дафне Схипърс и британецът Грег Ръдърфорд бяха определени за атлети на Европа за 2015 г.

Двамата получиха наградите си в събота вечерта на изискана церемония в Лозана, Швейцария на 17 октомври.

eaa_6

Президентът на ИААФ Себастиан Коу връчи приза на своя сънародник Грег Ръдърфорд. През тази година скачачът стана световен шампион в Пекин с 8.41 м. С това 28-годишният атлет спечели всички титли на открито от големи първенства. Той е петият британски атлет, който успява да направи това, след Дейли Томпсън (десетобой), Линфорд Кристи (100м), Сали Гънел (400м с пр.) и Джонатан Едуардс (троен скок).

eaa_5

Президентът на ЕАА Свен Арне Хансен награди победителката при жените Дафне Схипърс. Холандката печели отличието за втори път, след като го направи и през миналата година. До момента с по две отличия са единствено рускинята Елена Исинбаева (овчарски скок), шведката Каролина Клюфт (седмобой) и хърватката Бланка Власич (скок височина). Схипърс заслужи признанието, след като през тази година стана световна шампионка на 200 м с европейски рекорд и трето най-добро време в историята – 21.63 сек. На 100 м в Пекин холандката спечели сребърния медал с национален рекорд на Холандия – 10.81 сек. По-рано през годината 23-годишната атлетка спечели и европейската титла на 60 м в зала.

eaa_3

За изгряващи звезди на Европа бяха избрани Кондар Буковиечки и швейцарката Ноеби Збьорен.

eaa_8

18-годишният Буковиечки, който е световен рекордьор за юноши в тласкането на гюле – 22.38 м (с 6-килограмово гюле), спечели европейската титла за юноши старша възраст в Екилстюна през юли. Макар тогава все още на 17-години, той завърши 6-ти на европейското първенство в зала в Прага с 20.78 м (с 7.26-килограмово гюле), което е най-добър резултат в света за всички времена при юношите.

Наградата на Буковиечки бе връчена от вицепрезидента на ЕАА и президент на БФЛА Добромир Карамаринов.

eaa_7

Збьорен спечели в Талин европейската титла за девойки под 23 години на 100 м с пр. с личен резултат – 12.71 сек. По-късно участва и на световното първенство в Пекин, където във финала завърши 6-та с 12.95.

eaa_2

 

Share Button