Третият турнир „Дионисополис” събра над 100 атлети

Отлично премина 3–тия турнир по хвърляния “Дионисополис„ в Балчик на 3 октомври.

Заявки за турнира бяха подадени от 14 клуба от цяла България, което е двойно от предишните години. Над 100 състезатели  мериха сили в 17 дисциплини на новия полигон по хвърляния в Балчик. Съоръжението изградено от местната община, позволи за първи път резултатите от този турнир да станат официални, тъй като вече секторите отговарят на всички правила за провеждане на състезания.

Бяха регистрираха два нови национални рекорда. Още в първата дисциплина по мятане на чук за момчета до 16 год. балчишкият лекоатлет Никола Колев направи коригира националния рекорд в тази дисциплина на  59.25м.

Веднага след него, но в сектора за копие, плевенчанката Геновева Иванова (Георги Дъков  – Плевен) събра овациите на публиката с поставянето на нов национален рекорд в дисциплината хвърляне на копие за девойки младша възраст с резултат 38.89 м.

Почетната купа „ДИОНИСОПОЛИС“, предназначена за най- добрия чукохвърляч при мъжете, и тази година беше спечелена от многократния шампион на България Айхан Апти, където на стълбичката заедно със него се качиха още двама балчиклии – Здравко Димитров и Борис Йорданов.

Фурор в хвърлянето на чук при най- малките момчета до 14 год. направи Валентин Андреев ,който пет пъти изпрати двукилограмовият уред над 70 метра, като записа 75.19м. в най- добрият си опит.

В същата дисциплина но при момичета до 14 години Весела Тодора стана втор , а Катерина Димитрова трета.

Радост в сектора за гюле донесе и Христо Банков , който изпрати своето метално кълбо на 17.67м. с което си направи личен резултат и се изкачи на първото място при юноши младша възраст. Златно отличие в тласкането на гюле, но при момчета до 16 год. спечели и Никола Колев /новият рекордьор  на чук/.

Шампионка при хвърлянето на чук за девойки младша възраст отново стана най-добрата чукохвърлячка на България  – Екатерина Димова .

 

Най – голяма атракция на състезанието направиха най- малките атлети на клуб „Черно море 2005 Балчик“, които са на възраст от 4 до 10 годиини, но макар и малки показаха на всички ,че спорта в България има бъдеще. Децата изумиха присъстващите със уменията си да хвърлят чук, копие и гюле.

На турнира присъстваха президента на Българска федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов и спортният директор на БФЛА Диан Драшков.

Share Button