Маратонът на София ще излъчи шампионите на България в неделя

32-ото издание на маратонът на София на 4 октомври в неделя ще бъде и национален шампионат за мъже и жени в тази дисциплина за 2015 г.Състезанието бе представено на пресконференция на 29 септември от министъра на младежта и спорта – Красен Кралев, президентът на БФЛА – Добромир Карамаринов, генералния секретар на БОК – Белчо Горанов, председателя на столичния общински съвет Елен Герджиков, дългогодишния организатор на маратона Анатоли Илиев и директора на събитието Даниел Дуков.

Министър Кралев припомни, че в младите си години е бягал на маратона и се е отказал на 40-ия километър за коетпо съжалява до ден днешен. Кралев обяви, че има проект за верига маратони в България и освен София Стара Загора и Варна могат да организират такива състезания.

Добромир Карамаринов, който е също президент на АБАФ (Асоциацията на балканските аткетически федерации) каза, че през 2016 година маратонът ще бъде и балканския шампионат в тази дисциплина и награди Анатоли Илиев за дългогодишния му принос за развитието на маратона.

Около 1500 участници от 35 страни от 5 континента се очакват да стартират в недаля на дистанциите от 8.4, 20 км и 42.195 км. На класическата маратонска дистанция са записани над 300 участника.

Състезанието е и с пет звезди по новата система на Европейската атлетика за шосейни бягания „РРънъниг фор ол“, която има за цел да насочи бегачите любители към по квалитетните състезания на Стария континент.

Още подробности за маратона на София вижте на сайта на събитиието http://marathonsofia.com/

Share Button