Томас Буд и Камила Херон са световни шампиони на 100 км

България записа първо участие на световно първенство по бягане на 100 км. На 12 септември в Унсхофен, Холандия, се проведе 28-то световно първенство по бягане на 100 км (организирано от IAU – Международната организация на ултрамаратонците).

buud

Шведът Томас Бут прекъсна серията от четири поредни втори места на шампионата и най-сетне ликува с титлата. Той излезе начело в състезанието към 70-ия километър и успя да задържи лидерството си докрая, като финишира с резултат 6:22:48 ч. Сребърният медал отиде при испанеца Асиер Куевас, който пробяга дистанцията за 6:35:49 ч. Трикратният световен шампион Джорджо Калкатера от Италия този път трябваше да се задоволи с третото място – 6:36:48 ч. В отборното класиране при мъжете първото място е за Швеция. Съставът на Русия завърши на второ място, но бе дисквалифициран заради проблеми с екипировката. Така на второ място се изкачи Италия, а трети е отборът на Франция.

buud_1

Американката Камила Херон е новата световна шампионка на 100 км. Още на средата на дистанцията тя водеше уверено и не допусна някой да застраши нейното превъзходство. Победа с отличен резултат – 7:08:39ч. Второто място спечели известната шведска ултрамаратонка Кайса Берг с време 7:20:48ч. Хърватката Мария Враджич заслужи бронзовия медал с 7:27:10 ч. В отборното класиране първото място е за САЩ, втори е съставът на Швеция, а трети – на Русия.

kamila

България записа първо участие на световно първенство на 100 км. Наша представителка беше Михаела Енгларо. За съжаление, тя се отказа малко след 10-ия километър поради сериозна неизлекувана травма на крака.

DSC_0597a

Ето какво заяви Енгларо специално сп.„Атлетика“: В Унсхофен бях приета много сърдечно както от представителите на IAU, така и от организаторите. Президентът на IAU  Дирк Струман дори подчерта в интервю с медиите задоволството си от първото българско присъствие на такова важно събитие. Мисля, че това беше причината, въпреки огромното колебание и болка, в крайна сметка да сложа номера, чипа и да стартирам. Съжалявам, че бях принудена да се оттегля в самото начало на състезанието, но все пак съм доволна, че записах първото българско участие. Надявам се, успешно и бързо да се възстановя, за да мога на следващото състезание да постигна добро класиране. „

DSC_0621

Класирането може да намерите тук

.

Share Button