София вече има и своя щафетен маратон

Над 260 души, обединени в 44 отбора, участваха в първия „София Екиден (щафетен) маратон“.

Атрактивното състезание се проведе по улиците на София и бе посветено на 130-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Щафетните маратони са изключително популярни навсякъде по света. У нас подобна проява има в началото на 90-те в Троян, но инцидентно, така че спокойно можем да определим „София Екиден маратон“ като първият, още повече, че амбициите на главния организатор Даниел Дуков са това състезание да стане традиционно.

Победителите

В категорията при мъжете шампион стана отборът на „Спарта“ (Християн Стоянов, Георги Гергов, Йоан Филипов, Стоян Владков, Генчо Димитров, Григор Караиванов) с време 2:22:26ч, което е и първият национален рекорд в дисциплината.  След тях завършиха „Софийски университет Атлети” (Георги Димитров, Филип Драголов, Божидар Стефанов, Емил Стойнев, Ален Драголов и Димитър Димитров) с време 2:33:25 часа. На трето място са „Шопландски бойци” (Даниел Павлов, Димитър Димитров, Красимир Любомиров, Николай Първанов, Калин Стоянов и Димитър Генов) – 2:34:06 часа. Битката за второто място беше изключително оспорвана, като по време на самото бягане отборите в тройката често се променяха.

sofia_ekiden_new_4

Представителките на нежния пол се престрашиха да участват само с един чисто женски отбор – „Compressport“ (Нина Енчева, Христина Козарева, Антония Григорова, Мая Недялкова, Моника Филипова и Елена Димитрова), но за сметка на това бягаха много силно и изминаха дистанцията за 2:50:58ч.

При смесените щафети най-бързи бяха „Боерица Dream Team“ (Маринела Минева, Ганчо Славов, Елена Ранчева, Алекс Василев, Георги Пиргов, Дарин Коев), които постигнаха време 2:37:34ч. Втори са „Гладиаторите на Механджийски“ (Венцислав Апостолов, Ангел Ангелов, Силвия Стефанова, Иван Загоров, Снежина Стефанова, Боян Бойчев) с 2:41:02ч. Третото място заслужи „Date„n“Chia“ (Дафинка Тодорова, Райно Крачаров, Станимир Боров, Георги Урумов, Михаела Петрова, Цветко Цветков) – 3:06:56ч.

При корпоративните щафети първи са „SAP Runners“ (Диана Пажева, Даниел Христов, Весела Димитрова, Димитър Михайлов, Йордан Канов, Стоян Рачев), завършили за 2:59:56. След тях са „Евроинс – Школа за бягане Македония“ (Дарко Березовски, Блаже Цоневски, Марина Домазетовска, Тони Яневски, Елисавета Нойковска, Игор Стояновски) с 3:01:09ч и СУ „Св.Климент Охридски (Венцислав Вълканов, Тихомир Янев, Юлияна Спасова, Вероника Вълканова, Живко Петров) с 3:14:29ч.

sofia_ekiden_new_5

Отборът на „Сухопътни войски“ (Тодор Димитров, Станимир Бочев, Андрей Нинов, Илия Куцаров, Веселин Веселинов, Цветан Бисеров) се класира първи в категорията „Държавни структури“с време 2:34:19ч, следван от „Полицейски спортен клуб“ (Елена Димитрова, Иван Георгиев, Иво Захариев, Иван Терзийски, Йордан Цветанов, Цветелина Кирилова) – 3:01:55ч и „Пожарникарите“ (Десислава Николова, Димитър Атанасов, Красимир Шотаров, Димитър Стамболийски, Радостина Атанасова, Александър Николов) – 3:16:00ч.

Състезанието

Щафетите са едни от най-атрактивните дисциплини в леката атлетика. Щафетният маратон не прави изключение. Важно е не само колко бързо ще се пробяга даден пост, но и как ще бъдат разпределени сътезателите по постове. Но най-съществен е отборният дух. Именно това прави състезанието толкова емоционално.

Още когато преди няколко месеца за първи път в медиите се появи информация за щафетния маратон, тя събуди интереса на почитателите на бягането у нас. Трескаво започнаха да се създават отбори, да се пресмятат възможности и събират евентуални времена. Но всичко това беше хипотетично, в очакване на важния ден. И той неусетно дойде.

6 септември 2015 година – 130 години след Съединението. Какъв по-удачен начин да бъде отбелязано това значимо събитие в историята на България, от един щафетен маратон, обединяващ силата и волята на няколко души в един отбор да пробягат класическата дистанция от 42км 195м?

Стартът беше даден точно в 9:00ч от Негово превъзходителство поланика на Япония у нас г-н Такаши Коидзуми. В надпреварата се включиха професионални атлети, любители на бягането, фирмени щафети, отбори на институции или просто приятелски отбори. Всички те пробягаха изнурителните класически 42,195 км под формата на щафета, раздадоха се докрай и изминаха заедно последните метри на последния пост на старт-финалната права пред Националния стадион „Васил Левски“, демонстрирайки отборния си дух.

sofia_ekiden_new_3

Сериозно състезание, прекрасно настроение и много емоции. Цветни екипи, осигурени от „Адидас“, колоритни имена на отбори и бурна подкрепа от съотборниците и зрителите. В съставите личаха и доста популярни в спорта и не само имена, като: телевизионния водещ Деян Славчев – Део, републиканският шампион и треньор Йоло Николов, четвъртият на световното първенство по планинско бягане тази година Шабан Мустафа, олимпийският ни състезател по ски бягане Андрей Гридин (те бягаха за „SLS Dream team“), бившата ни национална състезателка и пета на европейско първенство Цветелина Кирилова, която бяга на 6-и пост за „Полицейски спортен клуб“.

sofia_ekiden_new_2

Организацията

Няма да е пресилено, ако я определим като отлична. Главен организатор на проявата е един от най-добрите ни маратонци в близкото минало Даниел Дуков. Отстрани всичко изглежда лесно, но само той си знае какво му е срувало реализацията на тази идея. Трасето беше отлично и дори по-атрактивно от повечето щафетни маратони, защото се правеше обиколка, вместо отиване-връщане. Вярно, че в последния момент беше леко променено заради продължаващите в центъра на София ремонти. Съдии и доброволци имаше на ключовите места, а и самото трасе беше добре очертано с ленти. Тук трябва специално да отбележим и доброволците от „5kmrun“. Участниците получиха фланелки с имената на съответния отбор, сувенирни фланелки и след финала – красиви медали. Победителите в отделните категории бяха наградени с купи. Както е нормално в 21-ви век, времето се отчиташе с чипове, вградени в щафетните ленти. На старт-финала имаше напитки, плодове и сладкиши, осигурени от спонсорите. За състезателите бяха осигурени съблекални, гардероб, както и места за почивка. Това са нормални неща за едно качествено и добре организирано състезание, но зад всеки един от тези на пръв поглед малки детайли, стои наистина огромна работа.

Бъдещето

dani_dukov

„Моята мечта е с днешния първи „София Екиден маратон“ да поставим началото на една дългогодишна традиция“, заяви директорът на маратона Даниел Дуков. Дано да се получи. Само преди десетина години бягащите бяха като бели врани – срещаха се рядко и се познаваха помежду си. Но напоследък наблюдаваме своеобразен бум на бягането у нас (съотносим с нашите мащаби и традиции) и радващото е, че това са предимно млади и интелигентни хора, които поставят знак на равенство между здраве и спорт. Разбира се, не са малко и другите – улиците на София останаха обидно празни за тази красива спортна проява. Нещата са взаимосвързани – интерес към бягането и здравословния начин на живот и състезания, които да поддържат този интерес. Щафетният маратон е добър вариант. Началото беше повече от успешно.

А сега какво предстои? Другата седмица е полумаратонът „Толе рън“, а няма и месец и идва ред на най-голямото спортно събитие – Маратон София. Записахте ли се вече?

Пълни резултати от състезанието може да намерите тук.

Share Button