София Екиден маратон тази неделя събира любителите на бягането

 

Остават броени часове до старта на първия щафетен“София Екиден маратон“ 2015.

Стартът на състезанието ще бъде даден в 9:00 часа на 6-и септември, неделя, пред Националния стадион „Васил Левски“ от г-н Такаши Коидзуми, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България.

До момента са записани 45 отбора, състоящи се от по 6 участници. Все още можете да се включите в състезанието, като организирате отбор или попълните липсващ участник. В първия „София Екиден маратон“ ще участват отбори от действащи състезатели, любителски тимове, отбори, съставени чрез контакти в социалните мрежи,  корпоративни отбори, отбори на посолствата на САЩ, Германия и Франция, състезатели от Македония и Гърция, отборите на СДВР, Главна дирекция „Пожарна безопастност и защита на населението“ и Българската армия.

Трасето на първия „София Екиден маратон“ 2015 г. започва и завършва на бул. Евлоги Георгиев пред Националния стадион „Васил Левски“. Маршрутът е по бул. Евлоги Георгиев (западно платно) в посока НДК с две обръщания на бул.В.Левски и на бул. Пенчо Славейков продължава към бул.Черни връх до музея „Земята и хората“ и се връща към финала  по бул. Евлоги Георгиев (източното платно) пред Националния стадион. Трасето е разработено с цел да се осигури компактност на състезанието, което е и новост в софийското издание на маратона. Обикновено цялото разстояние е разположено по една права линия и щафетите са разположени по дължината на целия маршрут. Софийският „Екиден маратон“ има къгово трасе, което прави състезанието много по- атрактивно.

Участниците в маратона ще се състезават за призовите места в четири категории: щафета мъже, щафета жени, смесена щафета (мъже и жени), корпоративна щафета и специална категория само за отборите участници от държавните структури.  Всеки от финиширалите в маратона ще получи специално проектиран и изработен медал, а първите три отбора във всяка група ще получат купи и награди от спонсорите на състезанието.

Състезанието ще протече изцяло според регламента за дисциплината щафетен маратон на Международната лекоатлетическа федерация.

Основни партньори в организацията на състезанието са Министерство на младежта и спорта, Столична община, Българска асоциация „Спорт за всички“ и „5км Парк Бг“, а почетен патрон на първия „София Екиден маратон“ е посолството на Япония в Република България.

Повече за състезанието тук

 

 

Share Button