Екиденът по света – новата мания в бяганията

Остават броени дни до първия Екиден щафетен маратон София. Традицията на това крайно интересно състезание ни препраща към Япония, но днес то е не по-малко популярно в останалата част на света и най-вече в Европа.

Ако погледнете спортните календари на европейските страни, ще видите колко много щафетни маратони има. Някои от тях се провеждат едновременно с големия маратон на съответния град.

В щафетния маратон „Екиден Париж“ през миналата година са взели участие 329 отбора. Победител е отборът на „ATHLEG PROVENCE 70“, който измина дистанцията за 2:07:37ч.

ekiden_paris

Силно състезание се организира в испанския град Валенсия. Над 600 отбора участваха тази година. Победител при мъжките щафети е тимът на „Серано клуб атлетизмо 1“ с 2:16:36ч, при женските „Кениън ърбън уей 1“ с 2:52:31ч, при смесените – „Серано клуб атлетизмо 2“ с 2:28:30 ч.

ekiden_valencia

 Оказва се, че на Хавайските острови  човек може да отиде не само заради плажа и морето, но и заради местния екиден. Тази година 191 отбора завършиха състезанието.

На традиционния экиден в Ипсуич, Англия тази година участваха около 180 отбора, а победителите завършиха за 2:23:33ч.

Почти 1600 отбора (няма грешка!) участваха през 2014 г. в „Ацерта Брюксел Екиден“, победител е отборът на „Саукони“ с 2:12:03ч.

brussel_ekiden

Около 750 отбора ежегодно участват в щафетния екиден маратон на Варшава, през 2014г. най-бързи бяха от „Отбора на Ню Баланс“ с време 2:28:22ч.

В Алма Ата, най-големия град в Казахстан, екиденът е част от големия маратон, който се проведе през април тази година за 4-ти път. Състезанието завършиха 50 отбора, щафетата там е все още отскоро.

В Сингапур 150 отбора се състезаваха през миналата година, победител е тимът на „Сингапур експрес“ с 2:33:20ч. Състезанието е част от големия маратон, който се провежда през декември месец в града-държава.

Много интересен е щафетният маратон, който се провежда в руския град Екатеринбург. Тъй като градът е условна граница между Европа и Азия, екиденът носи именно това име „Европа – Азия“.

И така нататък. Това са само примери, взети произволно – няма да ни стигне мястото да пишем за всички щафетни маратони. Важното е, че и София вече ще има своя екиден. Ако все още не сте се записали, не се колебайте – станете част от първия. Може да го направите тук

.

Регистрационната бланка е тук

.

Share Button