Кирил Николов – Дизела подобри рекорда на Ком – Емине

Кирил Николов – Дизела постави нов рекорд на трасето Ком – Емине. Ориентировачът измина дистанцията от 600км за 4 дни 13 часа 5 минути и 30 секунди.

Новото върхово постижение е с 21 часа и 5 минути по-добро от рекорда, поставен само преди месец от Божидар Антонов. Тогава ултрамаратонецът измина дистанцията за 5 дни 10 часа и 10 минути. Преди това 30 години най-бързото време се държеше от друг ултрамаратонец – Любомир Палакарчев, който през 1987 г. завърши за 5 дни и 14 часа.

dizela_1

Ком – Емине“ е най-дългият маркиран пешеходен маршрут. Двете крайни точки са връх Ком, който се намира в непосредствена близост до границата със Сърбия, и нос Емине на Черно море, което е най-източната част на Стара планина. Дължината на маршрута е 600 км с голяма денивелация и преодоляване или „подсичане“ на 100 планински върха.

Дизела е първият човек, който слиза под пет дни на това трасе. На практика атлетите са принудени да крадат от съня, за да могат да се вместят във времето, и спят по 4 часа. Тъй като маршрутът е силно пресечен, на места се бяга, а на други, където това не е възможно, се ходи.

През миналата година Дизела също бе на път да подобри рекорда, но лошите метеорологични условия и силна преумора го отказаха малко преди финала. Времето от 4 дни 13 часа 5 минути и 30 секунди е изключително силно и едва ли някой скоро ще може да го подобри. Освен самия Кирил Николов.

dizela_2

Share Button