Ямайка затвърди господството си в спринта с победи на 4х100 м

Квартетите на Ямайка при мъжете и жените са отново световни шампиони.

Двубоят между най-бързите на първенството Юсейн Болт и Джъстин Гатлин се пренесе при щафетите на 4х100 м.

В сериите ямайците постигнаха страхотен синхрон си с 37.41 подсказаха какво ще се случи на финала. САЩ също слезоха под 38 сек. и с 37.91 бяха с втори резултат.

На финала предаването в ямайската щафета не беше на ниво. Неста Картър и Асафа Пауел на първи пост, Пауел към Никел Ашмиди не предадоха добре. Така американците получиха шанс да се реваншират за загубите в индивидуалните дисциплини.   

На последния пост обаче Майк Роджърс тръгна по-рано и Тайсън Гай му предаде извън зоната. През това време Юсейн Болт пое от Ашмиди и триумфира с 13-я си медал от световни първенства (11 златни и 2 сребърни) и 36.37 – най-добро постижение в света за вссички времена. На първите два поста на американците бяха Трейвън Бромел и Джъстин Гатлин.

 Трети завършиха Китай, а четвърти канадците съответно с 38.01 и 38.13. Двамата квартета съотвено взеха сребърните и бронзовите медали след като щафетата на САЩ бе декласирана.

При жените щафетата на Ямайка отново беше безкомпромисна към САЩ и с класи над останалите. Вероника Кембъл-Браун, Наташа Морисън, Елейн Томпсън и Шели-Ан Фрейзър-Прайс си предадоха перфекто и постигнаха нов национален рекорд – 41.07 (41.84 в сериите) – втори резултат в света за всички времена. САЩ (Инглиш Гарднър, Алисън Филикс, Джена Прандини и Джасмин Тод) също слязоха под 42 секунди и с 41.68 са сребърни медалистки.

В борбата за бронзовия медал Тринидад и Тобейгоу надделяха над четворката на Великобритания. Двата квартета подобриха рекордите на страните си. Тринидатките бягаха за 42.03 – девето постижение в статистиката за всички време. Това беше втора поправка на върховото постижение, тъй като в сериите щафета записа 42.24. Британките коригираха рекорда на Обединеното кралство с 42.10.

В сериите Канада влезе сред най-силните осем отбора в света с много силно време – 42.60 – нов рекорд на североамериканската държава, но на финала канадките стигнаха до шестото място с 43.05.

Холандките, водени от световната шампионка на 200 м – Дафне Схипърс,  бяха декласирани заради предаване извън зоната. В сериите Холандия регистрира 42.32 – нов национален рекорд.  

Двата шампионски квартета на Ямайка при мъжете и жените защитиха титлите си от предишното първенство в Москва 2013 г. 

Share Button