Спринтьорски финал на 3000 м стипълчейз за жени

Кенийската офанзива за златните медали на световното първенство в Пекин продължи с нова титла на 3000 м стипълчейз за жени. Хивин Джепкемой спечели първото място след финален спринт в последните метри.

Решителното бягане започна с бавно темпо между фаворитките в първите два километра. През това време индийката Лалита Бабар водеше на няколко метра пред групата с 3:09.96 на 1-и километър и 6:22.27 на 2-и километър.

Олимпийската шампионка Хабиба Гриби (Тунис) атакува в последната обиколка, но с нея имаше още четири състезателки – Джепкемой, Геса Краузе (Гер), София Асефа (Ет) и Ема Кобърн (САЩ). След водно препятствие Грипи отново се опита превключи и се откъсна напред. В последните 100 м Джепкемой я доближи и с финален спринт 50 преди финала я настигна. От върешната страна на Гриби се пита да мине и Краузе. Тунизийката се оказа между двете си съпернички и направи всичко, за да спечели титлата, но Джепкемой имаше най-много сили на финала и спечели с 9:19.11. Хабиба успя да запази с мъка второто място с 0.01 сек. пред Краузе, която направи национален рекорд на Германия – 9:11.25.

 Асефа и Кобърн също бяха близо – 9:20.01 и 9:21.78.

Share Button