Невиждан финал на 400 м – трима под 44 секунди

Уейд Ван Ниекерк (ЮАР) е новият световен шампион на 400 м в един финал, който ще влезе като най-силното бягане в историята на дисциплината за всички времена.

Още преди старта статистиката подсказваше, че ще се случи нещо невероятно. Пет от финалисти бяха с лични рекорди под 44 секунди, а сред тях бяха последните двама световни и олимпийски шампиони – Лашоун Мерит (САЩ) и Кирани Джеймс (Гренада).

Ниекерк обаче нямаше загуба през тази година с 13 поредни победи, ако се броят сериите и полуфиналите в различните състезания.

Уейд тръгна с невероятна скорост от старта и веднага настигна Лугуелин Сантос (Дом) в 7-и коридор. На 200 метра южноафриканецът премина за под 21 секунди и по виража вече беше разминал Мерит.

След него Исак Маквала (Бот) също атакува първите места.

На правата Джеймс, Мерит и Сантос започнаха да се доближават до Ниекерк, но той запази позицията си. Жертва на високата скорост стана Маквала, който изостана значително в последните метри.

Асовете направиха всичко, за да разминат Ниекерк, но той не се даде. Финишира първи изцеден до последно и даже не можа да направи почетна обиколка като беше изнесен от пистата с носилка.

Резултатите бяха уникални. Титла за Уейд ван Ниекерк с 43.48 – най-добро в света за сезона и четвърто постижение за всички времена, сребро за Мерит с 43.65 – личен рекорд и шесто постижение в историята, бронз за Джеймс с 43.78 и национален рекод на Доминиканската република от Лугуелин Сантос с 44.11.

Share Button