Куба е номер 1 на овчарски скок за първи път

Ярислей Силва (Куба) е новата световна шампионка на овчарски скок. В Пекин кубинката спечели с 4.90 в едно вълнуващо състезание.

Височината на която се реши съдбата на медалите бе 4.80. Николета Кириакуполу единствена преодоля тази кота от първи опит, а Силва и световната шампионка от Дегу 2011 г. Фабиана Мурер (Бр) я скочиха от втори опит. Олимпийската шампионка Дженифър Сур (САЩ), Анджелика Бенгтсон (Шв), Санди Морис (САЩ) и Холи Брадшоу (Вбр) останаха с 4.70, за да попълнят челната седмица.

В борбата за разпределение на медалите Мурер и Силва скочиха от раз 4.85, а Кириакуполу сгреши и се прехвърли на 4.90, където отпадна. Мурер също направи три фаула, а Силва успя от трети опит.

Вече като шампионка Ярислей поиска да скача на 5.01, колко е рекордът на шампионатите, но не успя.

От предварителни фаворитки европейската шампионка в зала и на открито Анджелика Сидорова (Рус) не можа да регистрира успешен опит и направи 3 фаула на началната си височина 4.50. Рекорди на Швеция и Финландия направиха съоответно Бенгтсон (4.70) и Мина Никанен (4.60).

Историята на дисциплината за жени на световни първенства датира от 1999 г. Оттогава само американки и рускини доминират в сектора, а по една титла имат Полша и Бразилия.

Ярислей Силва също има солидни успехи след ерата на Елена Исинбаева. Силва е вицешампионка от олимпйските игри в Лондон 2012, световна шампионка в зала през 2014 г. и бронзова медалиска на предишно първенство в Москва през 2013 г

Share Button