Кениец разби конкуренцията на копие с невероятен рекорд

Джулиъс Йего постигна исторически успех във финала на копие като спечели световната титла за Кения с удивителните 92.72 – трето постижение в света във вечната ранглиста на дисциплината и нов рекорд на Африка.

Атлетите на източноафриканската държава продължават да изумяват в Пекин със златни медали в дисциплини, които не са традиционни за тях. След като вчера Николас Бет изненада конкуренцията на 400 м с препятствия и взе златото, днес Джулиус Йего триумфира на копие. Победата на Йего все пак не е толкова неочаквана, тъй като той водеше в световната ранглиста преди финала с 91.39.

Второ място също бе за Африка. Египтянинът Ихаб Ел-Сайед изпрати копието на 88.99, а бронзът отиде при световния шампион от Осака 2007 – Теро Питкямяки (Фин) – 87.64.

В първи опит поведе германецът Томас Рьолер с 86.68. Ел-Сайед направи най-добрия си опит във второто хвърляне с 88.99 и зае челната позиция. Йего „нокаутира“ опонентите си в третия опит, когато коригира статистиката с 92.72 – най-силното постижение от 14 години, континентален рекорд и трето постижение в историята.

Борбата бе за третото място, което първо бе заето от Анти Русканен (Фин) в трети опит с 87.17, а в четвърти сънародникът му Питкямяки метна 87.64 и запази финладските традиции в копието с бронзов медал.

Йего пропусна следващите опити, а в шети опит, вече като шампион, направи фаул.

Всички титли на копие в историята на световните първенства са на европейски атлети с изключение на 1997 г.

Тогава Мариус Корбет от Южна Африка е над всички, а сега Джулиус Йего връща титлата на Черния континент.

Share Button