Георги Цонов и Румен Димитров са извън финала на троен скок

Двамата ни представители в дисциплината троен скок на световното първенство в Пекин Георги Цонов и Румен Димитров не успяха да се класират за финала. Цонов записа 16.59 (-0.2), а Димитров 16.53 (0.3) и са съответно 16-и и 17-и в общото класиране.

Цонов започна с два неуспешни опита и в трети стъпи перфектно на дъската в третия си скок, но постижението му не беше достатъчно за финал.

Димитров стартира с хубав опит, който за съжаление беше неуспешен. Последваха скокове от 16.53 и 16.19.

A80Q5793-682x1024

Димитров след квалификациите: „Радвам се, че бях поканен на това голямо състезание без да имам норматив. Това е ценен опит за мен и целта ми е 16.90 – норматив за олимпийските игри в Рио 2016. Пистата ми пасна много добре. Първият ми опит беше хубав и ако не бях направил фаул може би щях да съм на финала.

Цонов след квалификациите: „Не можах да направя скоковете си. Не ми се получаше. Нямах скорост. Пистата не ми пасна. Другите участници като Педро Пичардо също не успяха да направят хубави опити и бяха доста под личните си рекорди. Може би ме хвана аклиматизация, може би има нещо друго, но не бях на себе си. Сега в България е рано сутринта и това повлия на организма ми. Ако квалификацията бе следобяд щях да бъда по-добре. Сега искам да направя няколко турнира.“

Последното постижение, което даваше право за участие на финал бе на Лийвън Сандс (Бах) – 16.73. Със същият резултат, но по слаб втори скок е Маркиз Денди (САЩ), който отново няма да участва на финал след провала си на скок дължина.

Пет преминаха квалификационната норма от 17.00. Двамата твърди фаворити оглавиха квалификацията – Педро Пичардо със 17.43 без дори да стъпи на дъската за отскачане и Крисчън Тейлър (САЩ) със 17.28. Мариан Опрея (Рум) 17.07, Омар Крадок (САЩ) 17.01 и олимпийският шампион от  Пекин 2008 Нелсън Евора (Порт) 17.01 бяха другите, които покриха норматива.

Share Button