Канадски овчар „обръсна” трима шампиони

Върху Рено Лавийени може и да тегли проклятие що се отнася до световните първенства на открито, но и той явно обича да се разхожда по ръба на бръснача. Световният рекордьор в овчарския скок не стигна до мечтаната титла в Пекин и трябваше да се задоволи с бронзов медал.

Шампион стана 21-годишният Шоун Барбър (на английски – бръснар), който преди тази година имаше личен рекорд от  5.75. В „Птичето гнездо” канадецът покори 5.90 от първи опит и надигра трима шампиони – последните двама световни на открито (Рафаел Холцдепе и Павел Войцеховски), олимпийския и европейски (Рено Лавийени).

Във финала участваха 16, началната височина бе 5.50, но след нея вдигането на летвата беше през 15 см – 5.65 и 5.80, а после през 10 см – 5.90 и 6.00! Тези големи преходи криеха рискове и затова никой не пропусна височина, след като започна участието си в състезанието. Лавийени допусна 3 загуби през сезона, като и при трите предизвика съдбата с решението си да пропусне височина. Сега започна чак на 5.80, което само по себе си също бе много рисков ход. Рено успя при първия си опит, но след това направи три фаула на 5.90 и раздели третото място с поляците Войцеховски и Лисек.

Холцдепе не защити титлата си от Москва-2013, но стигна до сребърното отличие, след като преодоля 5.90 от трети опит. Всъщност от медалистите само Лисек и Барбър започнаха още на 5.50. „Кленовото листо” нямаше грешка на 4 поредни височини и това се оказа решаващо за успеха му. И той и Холцдепе не се справиха с 6.00.    

Представянето на Барбър през цялата 2015-а ни кара да не използваме етикета „изненада” за неговия триумф. Още на 3 януари той два пъти подобри личното си постижение с 5.79 и 5.87 и оглави световната ранглиста. На 13 март беше последното му състезание в зала – колежанското първенство на САЩ (Шоун е студент в Акрон), където спечели с нов национален рекорд 5.91 (преди това 5.88 и 5.90 през февруари). В зала Барбър участва в 9 състезания, записа 9 победи и само един път постижението му бе под 5.80!

На открито вече има 19 старта зад гърба си, 14 победи, 8 пъти с 5.80 или повече, като серията от рекорди продължи с 5.91 и 5.93, а в навечерието на световното имаше две поредни победи в Германия с по 5.83. И през цялата тази натоварена програма Барбър се придържа към една тактика – да започва на ранни височини и почти никога да не пропуска реда си. Това означава натрупване на повече умора, но явно канадецът има невероятна физическа подготовка и обича постепенно да влиза в ритъма на състезанието и да не рискува.

Преди тази година Барбър имаше два бронзови медала – от световното за юноши (2012) и от Игрите на Британската общност (2014), но преди месец стана Пан-Американски шампион в Торонто, а сега грабна световната титла. Интересно е, че Шоун е роден в САЩ и има двойно гражданство, но представя Канада, от където е баща му.  

Иван Чешанков

(коментатор на световното първенство за Евроспорт България)

Share Button