Болт не спечели титлата, Гатлин я загуби!

Дългоочакваният финал на 100 м на световното първенство в Пекин завърши с нова победа на Юсейн Болт, трета в дисциплината след Берлин-2009 и Москва-2013. „Светкавицата” пак удари „Птичето гнездо”, но сценария този път беше много различен.

Джъстин Гатлин пристигна в китайската столица като най-бързият в света и на 100 и на 200 м в последните две години. Американецът беше непобеден в същия период, докато Болт имаше много повече изяви извън пистата отколкото на нея. В сериите и полуфиналите Гатлин отново бе №1 с 9.83 и 9.77, докато ямаецът на два пъти постигна 9.96. Нещо повече Юсейн се препъна в първите метри на полуфинала и трябваше да положи доста усилия за да навакса изоставането си.

Всички предпоставки за детрониране на големия шампион бяха налице. Изпълнен с увереност претендент, който отгоре на това е бил на върха (Гатлин е олимпийски и световен шампион на 100 м от 2004-05) и търси реванш за пропуснатото време и нарушеното реноме от 4-годишно допинг наказание. Болт – клатещ в недоумение глава след грешката си, разколебан, преследван от травми и с недостатъчно на брой официални стартове преди голямото първенство според разбиранията на световните специалисти в спринта. Логиката в спорта накланяше везните в полза на Джъстин, но с едно на ум – „Никога не трябва да отписваш един голям шампион”.

След стартовия изстрел във финала Гатлин очаквано дръпна напред, но с по-малко отколкото се прогнозираше. На пук пък на изградените през годините представи от „Светкавицата” – той не излезе начело след 40 м. Гатлин продължи да води и изглеждаше толкова близо до златото, но….

Последните 15-20 м на Джъстин бяха най-лошите в неговата професионална кариера. Загуби перфектната си форма, хвърли тялото по-напред, загуби баланс, започна да мята ръце широко встрани, по-рано се „гмурна” за финалната линия. Резултатът от този кошмар бе второ място – само на стотна от секундата след Болт – 9.80 срещу 9.79! Само Гатлин знае какво точно и защо се случи в тези метри, но е ясно едно – той беше във форма да надбяга „Светкавницата” и след 10-годишно прекъсване отново да стане световен шампион.  

В последните метри обаче „олицетворението на злото в атлетиката” (според определенията на британската преса и някои бивши атлети от Острова) направи всичко възможно за да загуби от „Доброто” в лицето на Болт, който и в трите си бягания в Пекин изглеждаше простосмъртен.

Иван Чешанков

(коментатор на световното първенство за Евроспорт България)

Share Button