Джирмай Гебреселаси постигна историческа титла за Еритрея

19-годишният Джирмай Гебреселаси е първият шампион от световни първенства на африканската държава Еритрея. 

В предишните 14 издания на световните само Зерсенай Тадесе има един сребърен медал за Еритрея на 10 000 м от шампионата в Берлин през 2009 г. 

Тадесе е легендарно име в света на бяганията на дълги разстояния – пет пъти световен шампион на полумаратон, както и световен рекордьор в дисциплината. 

Еритрея е малка източно африканска държава, която е под контрола и в границите на Етиопия до 1991 г. През 1993 г. тя официално е призната за независима държава.

Новият шампион Джермай има кратка, но интересна биография. Той участва на световното първенство по полумаратон в Копенхаген през март 2014 г. като юноша и взима златен медал заедно със съотборниците си в отборното класиране. През есента на същата година бяга на маратона в Чикаго, като „пейсмейкър“, но след като е водил до 35 км с темпо 2:04 завършва шести дистанцията за 2:09:08.. През пролетта на 2015 е втори на маратона в Хамбург с личен рекорд 2:07:47.

Интересна подробност от неговата биография, че родителите му са били против неговото желаниe да стане атлет, за да учи в университет. 

Очаквайте подробни портрети на всички шампиони от Пекин в Atletikabg.com!

Share Button