Коу: Трябва да направим атлетиката атрактивна за младите хора

Ламин Диак и Себастиан Коу дадоха съвместна пресконференция след избора за нов президент на ИААФ в Пекин на 19 август. 81-годишният сенегалец Диак управляваше организацията в периода ноември 1999 – август 2015 г., а Коу бе избран за негов наследник на 50-ия конгрес на ИААФ.

Ламин Диак направи кратко резюме на 16 годишното си управление, като спомена, че през 2010 година някои медии са предричали финансов крах на ИААФ през 2015 г., но той оставя организацията финансово стабилна. Диак отново поздрави наследника си и каза, че сега ще даде повече време на семейството си.

Започнах да тренирам лека атлетика на 11-години, когато станах член на атлетически клуб в Лондон. Оттогава изминах дълъг път в атлетиката – започна първото изявление Себастиан Коу като президент на ИААФ. –  След много години през 2012 г. бях ръководител на нещо специално – организацията на олимпийските игри в Лондон. Сега ме чака ново предизвикателство като президент на най-големия спорт в света и ще направя всичко което е по способностите ми за развитието му.  За 8 месеца, от Коледа 2014 до сега, аз и моят екип изминахме 700 000 хиляди километра, за да се запознаем лично с всички проблеми на световната атлетика. Благодарих на федерациите за оказаното ми доверие, а сега искам да благодаря и на Вас медиите за това, че отразявате нашия спорт. Искам да благодаря и на Ламин Диак, че ме съветваше мъдро през тези години и оставя ИААФ на една здрава основа от която може да се надгражда.

Изборите са добър повод и да помислим за бъдещето на нашия спорт в близките години. Трябва да разберем младите хора и направим нашия спорт атрактивен за тях и по-популярен в училищата. „

На въпрос за борбата с допинга, един от най-болните проблеми в съвременната атлетика, Коу отговори така: „В офиса ни в Монако работя най-добрите специалисти в света по въпросите за допинга. Борбата за чист спорт винаги е била трудна и ни чакат отново големи предизвикателства, но ще бъдем безкомпромисни.“

На въпрос за участието на Джъстин Гатлин, които не бе допуснат в борбата за атлет на света за 2014 г., тъй като има допинг провинения в миналото Коу се изказа, че Гатлин ще участва наравно с другите атлети в Пекин и към него няма някакво специално отношение.

‘© Getty Images for IAAF’

Share Button