Отборът на Етиопия за световното – световната рекордьорка Гензебе Дибаба ще гони две титли

 

Световната рекордьорка на 1500м Гензебе Дибаба, световният шампион на 800 м Мохамед Аман и младият суперталант Йомиф Кеджелча са големите надежди за световни титли на Етиопия от първенството в Пекин.

Като прибавим и още дузина атлети, носещи в раниците си шампионски жезъл и готови да влязат в двубой с кенийската машина в дългите бягания, картината става твърде интересна.

Най-младата от клана Дибаба – Гензебе по-рано това лято прати в историята един от най-старите и трудни рекорди – този на 1500 м. От етиопската федерация първоначално взеха доста ексцентрично решение, подавайки я само за 5000м. По-късно обаче все пак промениха решението си и тя ще бяга и на двете дисциплини.

На 5000м надежди за златото таи и Алмаз Аяна, която завоюва бронз преди две години в Москва.

Мохамед Аман тренира през зимата и пролетта в Юджийн под ръководството на бронзовия олимпийски медалист от олимпийските игри през 1988г. в стийпълчейза Марк Роланд. Етиопецът лекуваше контузия през миналия сезон, но сега изглежда готов да отстоява титлата си.

Йомиф Кеджелча е световен шампион за юноши от преди две години. Мнозина виждат в него наследник на великите Хайле Гебреселасие и Кенениса Бекеле. Сега е едва на 18 години (навърши ги на 1 август). През това лято успя да спечели турнирите в Юджийн и Рим, загуби в Лозана от Мо Фара. Предстои интересен сблъсък.

Но нека не изпускаме от сметките един друг силен атлет. Хагос Гебрехивет взе сребърния медал преди две години в Москва. Тогава го победи единствено Мо Фара. Но тази година в Доха етиопецът успя да вземе частичен реванш, спечелвайки именно срещу Фара.

На 10 000м етиопците също имат своите шансове. Световната шампионка в зала на 1500 м Гелете Бурка е с най-голям опит, макар и не точно в тази дистанция. При мъжете Мухтар Едрис, седми от световното в Москва, но на 5000м, и Имане Мерга, бронзов медалист от световното през 2011г. ще защитават традициите на етиопската школа в дългите бягания. А на 10 000м те са наистина впечатляващи – седем титли, спечелени от Хайле Гебреселасие, Кенениса Бекеле и Тирунеш Дибаба.

Мъже

800м: Mohammed Aman, Jena Omer
1500м: Aman Wote, Mekonnen Gebremedhin, Dawit Wolde
5000м: Yomif Kejelcha, Hagos Gebrhiwet, Dejen Gebremeskel, Leul Gebresilase
10,000м: Muktar Edris, Imane Merga, Mosinet Geremew, Adugna Takele
3000м с препятствия: Jiksa Tolossa, Hailemariyam Amare, Tafese Seboka, Chala Beyu
Маратон: Lelisa Desisa, Yemane Tsegaye, Lemi Brhanu, Endeshaw Kasa

Жени

800м: Habtam Alemu, Chaltu Shume, Kore Tola
1500м: Besu Sado, Genzebe Dibaba, Dawit Seyaum, Axumawit Embaye
5000м: Almaz Ayana, Genzebe Dibaba, Gotytom Gebreslase, Senbere Teferi
10,000м: Gelete Burka, Mamitu Daska, Alemitu Haroye, Belaynesh Oljira
3000м с препятствия: Hiwot Ayalew, Sofia Assefa, Birtukan Fente, Etenesh Diro
Маратон: Tirfi Tsegaye, Mare Dibaba, Tigist Tufa, Berhane Dibaba

 

Share Button