Екиденът – история, която продължава в София

Записахте ли се за първия София Екиден Маратон 2015? Датата наближава…

Очаква ни едно крайно интересно състезание. За първи път в България ще се проведе класически щафетен маратон. Да бъдеш участник в нещо, което се провежда за първи път, е много интересно и е въпрос на престиж.

Не по-малко интересна е историята на екидена.

Термининът „екиден“ идва от далечна Япония, както и самата идея за щафетен маратон.

ekiden_new_5

Първото Екиден състезание е спонсорирано и организирано  през 1917 г. от „Йомиури Шимбун“, един от петте национални японски вестници, издаван и до сега от най-голямата медийна компания  в света – „Йомиури груп“. Вестникът е с най-голям тираж в света, който има две издания на ден – сутринно и вечерно. Първото състезание се провежда в продължение на три дни между старата японска столица Киото и модерна столица Токио на дистанция  от 508 km. Поводът е отбелязване на  годишнината от преместването на столицата  в  Токио. Това състезание се провежда без прекъсване и до днес (единствено няма щафети по време на Втората световна война) под името „Екиден Хаконе“.

„Екиден“ е комбинация от думите „пункт“(駅) и „предаване“(伝). Това име е измислено от поета Токи Земаро (1885-1980),  който по това време е началник на отдел социални въпроси при „Йомиури Шимбун“.

Първоначалната идея за състезанието е да се бяга по стария японски път „Токайдо“. „Токайдо“ е един от 5-те най-важни маршрута от периода Едо  в Япония, който свързва сегашната столица Токио и древната Киото по източното морско крайбрежие. Стандартният метод на преминаването му е пеша, като тогава колесните каруци почти не съществуват, а тежките товари обикновено са изпращани с кораби по вода. Хората от  висшата класа преминават разстоянието върху „каго“ – това е вид покрит кош на бамбукови пръчки, използван за човешки транспорт, който се носи от четирима мъже. В оригиналния си вариант пътят „Токайдо“ между Токио и старата столица Киото включва 53 станции, където има изградени пропусквателни порти с постройки за храна и нощуване. На много места по трасето са изградени и гранични пропусквателни пунктове,  където туристите трябва да имат документи за самоличност или разрешителни за преминаване.

ekiden_new_2

Така се ражда и идеята за екидена. Същността на  състезанието е всеки бегач от отбора да пробяга разстоянието  от едната „станция“ до следващата и да предаде  лента  от плат, която носи на раменете си („тасуки“), на следващия пост в отбора.

Днес щафетите екиден са изключително популярни в Япония. Дължината варира, както и броят участници (постове). Нещо повече. Състезанието се възприема като част от японската култура и дух: постоянство и упоритост, идентичност в рамките на групата, вярност към фирмата. Тези прояви, които понякога продължават повече от ден и обхващат ученици и студенти, любители на бягането, професионални атлети, служители във фирми, се отразяват широко от медиите. Най-дългото щафетно състезание в света е Екиден обиколката на остров Кюшу, като за 10 дни състезателите трябва да пробягат 1064 км и да минат през 72 пункта.

Ekiden_new_3

За стандартен се приема щафетен маратон на класическата дистанция от 42 км 195 м при следното разделение на постовете: 5 км, 10 км, 5 км, 10км, 5км и 7.195 км.

Световният рекорд е 1:57.06 ч и е поставен в Чибе, Япония на 23 ноември 2005 година от отбора на Кения в състав: Джозефат Ндамбири, Мартин Матаи, Даниел Мванги, Мекубо Могусо, Онесмус Нерере, Джон Кариуки.

Макар да е японска традиция, щафетният маратон става все по-популярен по света. Щафетите, независимо на каква дистанция, винаги са много емоционални, както за публиката, така и за състезателите. Във всички европейски страни се организират такива състезания, а много често щафетното бягане е част и от най-големите световни маратони.

Brussel_Ekiden

Ето, че и София ще е домакин на такова състезание. Датата е 6 септември.

Събрахте ли отбора си? Записахте ли се вече?

Ако още не сте, може да го направите тук.

Share Button