БФЛА изпраща още двама атлети на световното в Пекин

Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) е изпратила днес покана за участие на световното първенство в Пекин (22-30 август) на Румен Димитров (троен скок) и Инна Ефтимова (100 м).

Това става ден след изтичане на квалификационния период – 10 август 2015 г. Според новата квалификационна система на ИААФ, която за първи път се прилага за Пекин от ИААФ трябваше да оценят дали да бъде увеличен броят на атлетите по дисциплини, след като се съберат спортистите покрили нормативите на ИААФ, тези с „уайлд кард” и тези, които са заявени по правилата за държавите без покрити нормативи (по един състезател за страна).

A80Q5154-682x1024

Така от Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) канят Румен Димитров и Инна Ефтимова, като атлети със следващите най-добри резултати в ранглистата за съответния квалификационен период. По този начин се достига до идеалния брой на атлетите за дисциплина според ИААФ, като се съблюдава максимална квота за страна от трима души за дисциплина. В тройния скок Димитров бе на 3 см от норматива за Пекин – 16,90 м, а на 100 м Ефтимова изоставаше на 1 стотна от резултата нужен, за да участва на световното – 11,33 сек. От БФЛА прецениха, че резултатите на Димитров и Ефтимова са достатъчно силни, за да участват в Пекин и взеха решение те да бъдат включени в националния тим за световното.

С включването на Димитров и Ефтимова България вече има 10 атлети, които ще участват в Пекин – Ивет Лалова-Колио (100 м и 200 м), Силвия Дънекова (3000 м стипълчейз), Венелина Венева-Матеева (скок височина), Мирела Демирева (скок височина), Габриела Петрова (троен скок),  Митко Ценов (3000 м стипълчейз), Георги Цонов (троен скок) и Георги Иванов (гюле).

Share Button