Два световни рекорда на Пан-Американските игри за юноши и девойки

Пан-Американските игри за юноши и девойки в Едмънтън (Кан) завършиха с два световни рекорда – в скока на височина и в хвърлянето на копие при нежния пол.

Вашти Кънингхам (САЩ) спечели титлата в скока на височина с успешен първи опит на 1.86, но после продължи нагоре – 1.91 от втори опит. 17-годишната американка след това направи два фаула на 1.94, но реши да остави последния си опит за 1.96. Този ход се оказа печеливш. Вашти премина височината и така изравни световния рекорд за кадети, който бе поставен през 1981-а от Шармейн Гейл (РЮА), изравнен от Олга Турчак (Укр) през 1984-а и Елийнор Патерсън (Авл) през 2013-а.

Досега Кънингхам имаше 1.94 от „Маунт САК Рилейс” в Уолнът на 18 април, рекорд на САЩ за девойки до 19 г. вкл. Интересно е, че тя пропусна световното първенство за кадети, което се проведе през юли в Кали (Кол). Шампионка там стана Михаела Хруба от Чехия с 1.90, а втора беше Йева Турке (Лат) с едва 1.82.

Вашти дели осмо място в световната ранглиста за жени за сезона и е най-добрата американка, но е извън състава за първенството на планетата в Пекин, тъй като не участва в шампионата на САЩ в Юджийн. Всъщност тя участва през същия уикенд и на същия стадион, но в надпреварата при девойките и спечели титлата. По-големият й брат Рендал също взе златен медал в скока на височина при юношите, а после повтори успеха на Вашти и на Пан-Американските игри. Той преодоля 2.16 от първи опит, а Луис Енрике Саяс Ферна от Куба го направи от трети и остана на второ място. Рендал има личен рекорд от 2.24. Баща на тези брат и сестра шампиони в скока на височина е Рендал Кънингхам, един от най-впечатляващите играчи на позиция куотърбек в историята на американския футбол.  

Aguilar

Ден преди да навърши 18 години кубинката Юленмис Агилар направи невероятни опити във финала на копие в Едмънтън. Тя пристигна с лично постижение от 59.18, а още в първия си опит прати уреда на 63.86 – нов световен рекорд за девойки. Старият  бе 63.01 на Вера Ребрик (Укр) от 2008-а. Във втория си опит Агилър отново изуми – 63.33. Преди две години тя бе сребърна медалистка на световното първенство за кадети в Донецк, а само преди две седмици – шеста на Пан-Американските игри при жените с 57.87. В световната ранглиста за годината при жените Юленмис е на 15-о място.  

Share Button