Стокхолм – без рекорд на турнира или върхово постижение

Турнирът в Стокхолм постави антирекорд за шестото издание на Диамантената лига. За първи път през 2015-а надпреварата премина без нито едно най-добро постижение в света за сезона и без нито един турнирен рекорд!

На олимпийския стадион в шведската столица са поставени общо 83 световни рекорда, което е абсолютен връх за спортно съоръжение, но комбинация от няколко негативни фактора доведе до по-слаби резултати в четвъртък. След само 3 седмици е световното първенство в Пекин и някои от водещите атлети предпочетоха да пропуснат този турнир.

През уикенда пък е квалификацията на Кения за определяне на отбора за световното, а след това е шампионатът на Русия в Чебоксари. А и времето в Стокхолм не беше благоприятно, въпреки че се „подобри” точно за турнира. Преди неговото начало имаше проливен дъжд, а после атлетите трябваше да показват възможностите си при ниска температура (15 градуса) и висока влажност (82%). Все пак в турнира бяха подобрени три национални рекорда.

Най-стойностният беше на Чехия на 1500 м. Европейският шампион в зала Якуб Холуша отново демонстрира великолепния си финален спринт и стигна до второто място с 3:34.26. Аянлех Сулейман очаквано спечели с 3:33.33, макар че беше анонсирал желание за слизане под 3:30. Кениецът с турски паспорт Йълхам Йозбилен завърши трети с 3:34.40, а Фуад Ел Каам (Мар – четвърти с 3:35.05. Медалистът от последните две световни първенства Матю Сетроуиц (САЩ) този път нямаше никакви сили в последните 200 м и финишира ходейки – 11-и с 3:39.29.

Рекорд на Джибути падна в стийпълчейза, където шести се класира Мохамед Исмаил Ибрахим. Сънародникът на Сулейман постигна 8:24.58. На 3000 м при жените пък бе подобрен рекорда на Обединените Арабски Емирства – Бетлхем Десалегнзавърши трета с 8:53.75. Пред нея               бяха Кейти Маки (САЩ) с 8:52.99 и Рената Плиш (Пол) с 8:53.58.  

Share Button