Пет диамантени трофея на практика са решени

Турнирът в Стокхолм беше последния преди световното първенство в Пекин и преди финалите на Диамантената лига през септември. В 5 от 36-те дисциплини вече има недостижими лидери, които на практика са си осигурили диамантения трофей.

Единственото условие за тях е да участват във финала за своята дисциплина. Интересно е, че и 5-те случая са при жените. Световната шампионка на 800 м Юнис Сум има 16 точки (4 победи), а втора е Аджей Уилсън (САЩ) с 6. Точките за класиране на първите три места се удвояват във финалите (8 – за първо, 4 – за второ, 2 – за трето). За кенийката това ще е трети пореден трофей от ДЛ.

В скока на дължина Тиана Бартолета (САЩ) води с 8 точки пред Кристабел Нети, но дори канадката да спечели във финала, а световната шампионка от 2005-а да е извън топ 3, ще има равенство. Тогава обаче се гледат победите в ДЛ през сезона, а Бартолета има вече 3 срещу 1 (потенциално 2) на Нети. Американката завърши като №1 и през миналия сезон.   

Световната шампионка в тройния скок Катерин Ибаргюен си осигури трети пореден диамантен трофей с победата в Стокхолм. Колумбийката има 20 точки (5 победи), а втора е Олга Рипакова със 7. В тласкането на гюле Кристина Шваниц спря серията на Валери Адамс, която беше четири пъти поред №1 в ДЛ. Германката спечели на градски площад в Стокхолм в сряда и вече има 18 точки пред Мишел Картър (САЩ) с 9.

Сандра Перкович (Хър) заслужи четвърти пореден трофей в мятането на диск още на турнира в Монако. Преди финала тя има 22 точки, а след нея са Яйми Перес (Куба) и Дани Самуелс (Авл) с по 7. Европейската шампионка на 1500 м Сифан Хасан е в интересна позиция. Етиопката с холандски паспорт има 8 точки аванс пред Давит Сеяум (14 срещу 6), но ако не вземе точка във финала на ДЛ, а Сеяум е първа, ще се получи равенство и по точки и по победи (по 2). Тогава се гледа по-доброто класиране във финала и Сеяум ще спечели диаманта.   

Share Button