Стенли Бивот – без конкуренция и в Богота

Притежателят на най-доброто постижение в света през тази година на полумаратон (59:20 мин) Стенли Бивот от Кения доказа превъзходството си, като спечели убедителна победа и по улиците на колумбийската столица Богота.

Полумаратонът на Богота е със „златен етикет“ по класификацията на ИААФ. Колумбийската столица се намира на 2600 м надморска височина, а силният вятър допълнително затрудняваше участниците.

Въпреки това още на 10-ия километър, преминат от Бивот точно за 31 минути, той имаше предимство пред втория около 200 м. А това не бе случаен бегач, а бронзовият медалист от световно първенство в дисциплината Тадесе Толу от Етиопия. До финала тази разлика продължаваше да расте и достигна до минута и половина. В крайна сметка Бивот спечели с 63:15 мин – отличен резултат за условията. Толу запази втората позиция с 64:47 мин. Кениецът Киплимо Кимутай, който бе три пъти втори в Богота, този път трябваше да се задоволи с третото място (65:12 мин). Победителят от маратона в Дубай през тази година Тсегай Меконен от Етиопия остана четвърти с 65:58 мин.

При жените етиопката Амане Гобена едва в последните метри успя да се откъсне и да спечели победата с 73:44 мин. Тя изпревари своята сънародничка Шуру Демисе с три секунди – 73:47 мин. Гобена тази година бе втора в Париж, а Демисе постави рекорд за девойки на маратон по време на състезанието в Дубай. Носителката на бронзов медал от световно първенство в маратона и победителка в Бостънския кенийка Шерън Чероп завърши трета с 73:55 мин.

Share Button