Правилото за жени с повишени мъжки хормони блокирано от Спортния артибражен съд

Спортният арбитражен съд (САС) взе решение в полза на спринтьорката Дюти Чанд, която бе спряна от участия в състезания миналата година, заради високи стойности на мъжки хормони.

Индийката, която сега е на 19 години, пропусна Игрите на Британската общност в Глазгоу през 2014-а. Тя реши да оспорва валидността на правилата на ИААФ (светотовната атлетическа федерация) вместо да се подложи на медицинска терапия.

САС определи, че ИААФ няма достатъчно доказателства, че жени, които имат естествено по-големи нива на тестостерон имат предимство спрямо останалите представителки на нежния пол. „При отсъствието на такива доказателства, комисията на САС не бе в състояние да стигне до заключение, че атлетки с хиперандрогенизъм имат толкова голямо предимство от него, че трябва да бъдат изключени от състезания за жени”, се казва в решението.

Чанд получи разрешение да се състезава, а съдът даде срок на ИААФ до 24 юли 2017 г. да представи нови научни доказателства. Правилото на ИААФ за хиперандрогенизъм – или наличие на високи нива на тестостерон – ще бъде обявено за невалидно, ако навреме не бъдат представени новите доказателства.

ИААФ промени правилата покрай скандалите с Кастер Семеня (РЮА), която стана световна шампионка на 800 м в Берлин-2009. След това обаче Кастер не се състезава близо година, докато не премина специална терапия. На олимпийските игри в Лондон тя взе сребърен медал.

От атлетическата централа отговориха на решението на САС така: „Правилата бяха въведени след дълги и подробни консултации с МОК. В най-скоро време ще се срещнем с нашите и техните експерти за да преценим кой е най-добрия начин за реакция в момента”.

През 2013-а Дюти Чанд стана трета на 200 м (23.82) на шампионата на Азия за жени, въпреки че беше само на 17 години. На световното първенство за кадети в Донецк тя се класира за финала на 100 м и завърши шеста. Миналата година триумфира на континенталния шампионат за девойки – на 200 м с 23.74 и на 4х100 м. Личните й рекорди са: 11.62 на 100 м (2013) и 23.57 на 200 м (2014).    

 

Share Button