101 мериха сили с Драгалевския лифт

Точно 101 професионалисти и аматьори се включиха в екстремното състезание на 26 юли на Витоша „Можеш ли да се изкачиш по-бързо от лифта“?

Стартът на нетрадиционната, но изключително изморителна надпревара бе от долна станция на лифта „Бай Кръстьо“ над Драгалевци (надморска височина 925 м). Финалът бе на горна станция на лифта в местността „Бай Кръстьо“ (1370 м). Дължината на двете трасета бе, съответно 1,8 км и 2,3 км и денивилация 411 м, като всеки можеше да избере по кое трасе да участва.

Организатор на атрактивното състезание са „Витоша ски” и сдружение „Маратон”, с подкрепата на MaxSport, Fibank, Salomon, Suunto, EA7 и Siven.

В масовия старт участваха 84 души. Професионалистите бяха 17 състезатели. Сред тях личаха имената на асове в бяганията на средни и дълги разстояния и планинските бягамия – Кирил Николов-Дизела, който преди години бе изпреварвал лифта с 5 сек, Шабан Мустафа, Йоло Николов, Димчо Мицов. В състезанието се включи и кенийскияит атлет Пол Коеч. След много сериозна битка с топлото време и стръмното трасе с най-бързо на финала пристигна Кирил Николов-Дизела – 14:41.18 мин. Той обаче изостана на 3 сек от съдията, който бе на лифта.

След Николов на 43.13 сек финишира Шабан Мустафа, а трети на 1:22,93 мин е Пол Коеч. Петицата се допълни от Йоло Николов на 1:41,14 мин и Колев на 6:59,67 мин.

Въпреки, че нито един състезател не успя да изпревари лифта от организаторите взеха решение да премират финансово първите 5 при професионалистите с 2000 лв, като първия получи 700 лв, а последните двама по 250 лв. Чекът на петимата връчи Георги Бобев от „Витоша ски”, материалните награди от Fibank призьорите получиха от Радослав Пеев от „Витоша ски” (на снимката).

Всеки един от участвалите в състезанието получи и фланелка с логото на проявата, а също така участва и в томболата с 40 материални награди от Fibank, Salomon и Siven (спортни сакове, тениски за бягане, шапки, часовник Suunto). 

Share Button