„Ледена шапка” ще помага на атлетите да се охлаждат

Корпорацията за спортна екипировка „Найк” разработва „ледена шапка” в сътрудничество с олимпийския и световен шампион и рекордьор в десетобоя Аштън Ийтън.

По време на десетобоя атлетите често изсипват върху главата си вода или слагат плик с лед на врата. Целта е бързо охлаждане и възстановяване преди следващата дисциплина. Получава се, но не е много ефективно. В „Найк” смятат, че са намерили по-добро решение. Изглежда като качулка от средновековието, но работи като гъба, която обгражда главата със студена вода.

„Ледената шапка” покрива почти цялата глава – темето, челото, врата, слепоочията. Бързото охлаждане на главата ще доведе до по–ефективно понижаване на вътрешната температура на тялото, а така възстановяването ще е по-бързо и постиженията трябва да се подобрят. Това е ключово, тъй като жегата има голямо влияние върху представянето и мускулната умора.

Изобретението все още се без име, но е сигурно че няма да спечели модни награди. Плътната шапка покрива главата подобно на плувната, но има и мрежеста част, която се пуска свободно по врата и лицето. Отгоре има ивица от същата мрежа, която дава възможност за вентилация на горещината и създава повече комфорт, също като отворите при ушите, които ще позволяват на атлетите да чуват нормално.

Nike_Track_Cooling_Mask_GIF_V4_large-1

„Аштън не искаше да се чувства като в тунел или аквариум. Качулката е лесна за ползване – охлаждаш я и слагаш на главата. Определянето на точната температура обаче е трудно”, казва Санди Бодекър, вицепрезидент по специалинте проекти в „Найк”.  По-бавно охлаждане  и тялото привиква към температурата и не се чувства по-студено. Ако пък е по-бързо, ще има ефекта на „главоболие от сладолед в гигантски размери”. „Найк” все още се опитва да намери оптималната температура. Аштън Ийтън тества прототип по време на своите тренировки, а всички данни се обработват след това от специалистите в компанията. Целта е продуктът да бъде готов за олимпийските игри в Рио-2016, а скоро в ролята на „тест-пилот” ще влезе и съпругата на американеца – Браян Тайсън-Ийтън, която е най-добрата седмобойка на Канада.

Share Button