Болт пристига в Лондон като №62 в света на 100 м

Голямото събитие на поредния ДЛ-турнир в Лондон е завръщането на пистата на Юсейн Болт. Изминаха точно 40 дни от последния му старт – на 13 юни спечели на 200 м в Ню Йорк с 20.29.

„Това бе едно от най-лошите ми бягания, особено що се отнася до виража. Не знам какво сгреших, къде е проблема, но трябва да се върна и да продължа да работя. Разочароващо е. Знам че тренирам добре и е трудно да обясня защо бягането се получи толкова лошо. След това представяне е вероятно да участвам на националното първенство за да направя още стартове”, заяви тогава Юсейн. По-късно той пропусна шампионата на Ямайка и ДЛ-турнирите в Париж и Лозана. След преглед при д-р Мюлер-Волфарт в Мюнхен се оказа, че има „блокирана сакроилиачна става, която ограничава движението на левия крак и оказва натиск на коляното и глезена”.

Тази вечер Болт ще бяга на 100 м – серията му е от 22:29 (българско време), а финалът е точно един час по-късно. Олимпийският и световен шампион и рекордьор има само два старта на 100 м в последните две години – 9.98 във Варшава на 23 август 2014-а и 10.12 в Рио де Жанейро на 19 април 2015-а. „Светкавицата” пристига в Лондон като №18 в световната ранглиста за сезона на 200 м (с 20.13), но на 100 м дели 62-о място с още шест спринтьора (американците Джъстин Уокър, Джейлън Милър, Дедрик Дюкс и Еърън Ърнест, холандеца Чуранди Мартина и Рамил Гулиев, който представя Турция). На „стотачката” Болт дори е №10 за годината в Ямайка! През 2015-а вече има 25 атлети под 10 секунди на 100 м, което е абсолютен рекорд, но само 6 от тях са записани за сериите в Лондон.

„Не знам колко готов съм, но тренирах много усилено и работих върху необходимите неща. Ще видим какво ще се получи. Утрешният ден ще ми даде нужната инерция и фокус за световното. Всичко опира до това да изпълня своето бягане, опитвам се да го направя правилно и ако се получи, ще бъда в добра форма. Напоследък работих много върху старта. Първите 40 м на „стотачката” са най-важни, защото за мен това е най-слабата част,  но ако я премина правилно, знам че няма да има проблеми. В последните 60 м винаги съм много силен. Имам нужда от повече бягания на 100 м, а на 200 м нещата ще се получат, ако първата част е добра. Никога не съм си мислил да бягам само в едната дисциплина на световното”, сподели вчера Болт по време на пресконференцията в Лондон.   

Share Button