Напусна ни Христо Христов

Христо Христов, един от най-добрите атлети в историята на овчарския скок в България, почина на 10 юли (петък) на 80 годишна възраст.

Христов е роден на 2 януари 1935 г. в село Телиш, а през 1953 година е вече национален шампион и рекордьор на троен и овчарски скок. Завършва ВИФ (сегашната Национална Спортна Академия) и става най-добрият българин в овчарския скок в края на 50-те и началото на 60-те години.  През 1959-а година  поставя национален рекорд за мъже на овчарски скок – 4.45 и прави още две поправки 4.47 и 4.50. На следващата 1960 година достига до 4.61 – трето постижение в света с метален прът. На олимпийските игри в Рим през същата година се класира 10-ти. След приключване на състезателната си кариера е треньор и консултант на едни от най-добрите на атлети във вертикалните скокове и получава званията  заслужил майстор на спорта и заслужил треньор.

След 1995 г. Христов е пенсионер, но остава винаги близък до любимия спорт и често съдийства на състезанията в България.

Поклонението пред тленните останки на Христо Христов ще бъде утре (14 юли) в Храм „Свето Успение Пресвета Богородица“ на ул. Отечество (спирка Ручей на бул. България) от 10:00 часа.

Поклон пред паметта му!

Share Button