Лавийени с втора поредна загуба

Рено Лавийени, господарят на овчарския скок в последните 4 години, претърпя второ поредно поражение. Световният рекордьор, олимпийски и европейски шампион, остана едва трети на турнира в Лозана.

Французинътсе включи в състезанието чак на 5.76 и преодоля височината от втори опит, което го постави на второ място след световния шампион Рафаел Холцдепе (Гер), който премина над летвата от раз. Още двама първенци на планетата останаха в надпреварата – гъркът Филипидис (шампион в зала през 2014-а) и Павел Войцеховски от Полша (Дегу-2011).  

Лавийени обаче реши да пропусне 5.84 и това се оказа фатална грешка. Войцеховски успя при третия си опит на тази височина и така от 4-ти стана първи. Холцдепе и Филипидис направиха по три фаула и завършиха съответно втори и четвърти. Рено не се справи и при трите си опита с 5.92 (Войцеховски също допусна три фаула) и остана трети. Така рекордът на турнира (5.91 на Брад Уокър от 2007-а) остана недосегаем.

Пет дни по-рано Лавийени се класира едва пети в Париж с 5.71 (после направи три фаула на 5.86) и при това положение тактиката му на ”Атлетисима” беше необяснима. За първи път от април 2013-а Рено е губещ в две поредни състезания в овчарския скок. Тогава той завърши втори на специалното състезание в мол в центъра на Де Мойн с 5.70, а три дни по-късно бе трети с 5.50 на „Дрейк Рилейс” в същия град в щат Айова.

Share Button