Тихомир Иванов ли е новият Георги Дъков?

Европейското първенство за младежи и девойки до 23 години в Талин, Естония е насрочено в периода 9-12 юли. В навечерието на състезанието ви представяме най-големи български надежди за добро класиране на първенството. Пълният материал за товa талантливо поколение четете в новия брой на списание “Атлетика”.

Много от любителите на атлетиката си спомнят националния рекордьор на скок височина – Георги Дъков. Плевенчанинът всяваше респект в противниците си. Дъков имаше феноменалните 20 състезания над 2.30 и над 100 състезания над 2.24! Запазената му марка бе страхотната осанка и дългата коса в стил Христо Марков. На 1 юни 1986 година Дъков направи първия си национален рекорд в скока на височина – 2.26 в София, а на 10 август 1990 г. в Брюксел доведе върховото постижение до 2.36 м  след седем поправки на рекорда. Оттогава няма българин, който да е атакувал тази височина, а самият Дъков злощастно почина в автомобилна катастрофа през 1996 г.

Преди 2 години, като че ли се появи наследник на славния атлет. Роденият през 1995 година Тихомир Иванов също е от Плевен. Фигурата и прическата на младия атлет са като на рекордьора на България. И най-важното Тишко, както го наричат близките му, се е специализирал в скока на височина под наставленията на треньора Георги Гетов.

Резултатите му също вървят възходящо. През 2013 година Иванов участва на европейското първенство за юноши в Риети, Италия и влиза на финала с 2.12.

Година по-късно вече гони норматив за европейско първенство при мъжете и скача необходимите 2.28, за да замине за най-големия атлетически форум в Европа. Пълен дебютант на състезанието в Цюрих, Иванов влиза във финала с 2.23, а там се състезава със самочувствие. Преодолява началната височина от 2.21 от първи опит, а 2.26 от втори и е седми в крайното класиране. Това е страхотен дебют при мъжете гарниран с място на корицата на списание „Атлетика“ в компанията на Ивет Лалова, Габриела Петрова, Ваня Стамболова и Митко Ценов. Иванов завършва 2014-а година с 10 състезания над 2.20.

607-1024x682

Апетитът идва с яденето – треньорът Гетов и атлетът Иванов вече гледат към световни първенства и олимпийски игри. Нормативите за двата най-големи форума са съответно 2.28 и 2.29. Но европейските първенства са добър трамплин към най-големите планетарни състезания. На европейското първенство в зала Тихомир скача 2.24, но за да влезе във финалната осмица му трябва личен рекорд 2.28, което не е по силите му. Все пак той приключва зимата с 2.25 и веднага започва сериозна подготовка за летния сезон.

Следва тежък тренировъчен лагер на Белмекен. Първото състезание на открито на Иванов бе на националния шампионат на 11 юни. Там плевенчанинът спечели титлата с 2.19 и веднага се пробва на 2.29, но не успя. По-късно записа личен рекорд за сезона 2.23.

С това постижение и личен резултат от 2.28 двойникът на Дъков има отлични шансове за добро класиране на европейското първенство за младежи до 23 години в Талин.

Korica_99-753x1024

Share Button