Митко Ценов се готви за първа титла

Европейското първенство за младежи и девойки до 23 години в Талин, Естония е насрочено в периода 9-12 юли. В навечерието на състезанието ви представяме най-големи български надежди за добро класиране на първенството. Пълният материал за товa талантливо поколение четете в новия брой на списание “Атлетика”.

Митко Ценов е едно от новите лица на леката атлетика в България. За няколко години бегачът от Мездра направи няколко неща, който никой друг български атлет не беше сторил досега.

През 2012 и 2013 година Ценов спечели два сребърни медала от европейско първенство по кроскънтри при юношите и при младежите до 23 години. Така той стана първият българин с медали от тези престижни състезания на континента, където се събират най-добрите бегачи от 800 м до маратон.

В коронната си дисциплина на стадион – 3000 м стипълчейз – Митко подобри най-стария национален рекорд, въобще в Европа. Постижението на Михаил Желев от 1969 година – 8:25.02 издържа до 12 юни 2014 година, когато Митко пробяга дистанцията за 8:20.87 в испанския град Уелва.

Ценов стана и първият българин участвал на световно първенство в дисциплината 3000 м стипълчейз. Той дебютира на този форум при мъжете през август 2013 година.

Атлетът от Мездра е непобедим на балкански шампионати и в стартове за Европейското отборно първенство в последните години. Печели и на отборната атлетическа среща популярна като „Мач на гигантите“, където участват едни от най-добрите атлети в света. Бяга добре и на 1500 м, а на 20 май тази година прибави още един рекорд в колекцията си. На турнира „Нови звезди“ в София той пробяга 2000 м стипълчейз за 5:25.12 – нов национален рекорд в нестандартната дисциплина. На 29 май в германския град Десау Митко разпиля конкуренцията и финишира първи на 3000 м стипълчейз с 8:25.62. Това бе покрит норматив за световното първенство в Пекин 2015 и олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година.

Пред Митко тепърва предстоят сериозните задачи за годината.

Преди две години той беше безапелационен победител на 3000 м стипълчейз на европейското първенство за младежи до 23 години в Тампере, Финландия. Ценов завърши с огромна преднина пред съперниците си, но едно малко пристъпване извън пистата след загуба на равновесие го декласира от състезанието. Тогава Митко беше на 20 години и през 2015-а може да участва пак на същия шампионат. Той се закани, че ще се върне и ще си вземе титлата. Месец преди европейското до 23 години в Талин, Ценов е начело на европейската ранглиста за сезона и е на път да спази закана си.

AP_6653-1024x683

 

Митко има опит и на състезания с най-елитните атлети в неговата дисциплина. През 2013 година се сблъска с най-добрите мъже на световното в Москва. През 2014 година премина с лекота сериите на европейското в Цюрих, а на финала само аклиматизацията в Швейцария му попречи да се бори за първия си голям медал при мъжете.

Сериозният проблем за европейските атлети в тази дисциплина е световната конкуренция. 3000 м стипълчейз е запазена марка за кенийци и други африканци, които са окупирали челните места в ранглисти, световни шампионати и олимпийски игри. Само французинът Махедин Бенабад, който често е декласиран и глобяван заради поведението си по време на състезания, разваля от време на време кенийската хегемония.

Тактиката на Митко и треньорът му Йоло Николов за справяне с проблема е следната: „За да биеш най-добрите тренирай като тях“. Вече втора година Йоло и Митко организират лагер в Кения през зимните месеци. През 2014 година бяха на подготовка в африканската страна за един месец, през 2015 за повече от два месеца. В България постоянно живеят и тренират на висока надморска височина на лагери на Белмекен или Боровец. Резултатите от тази тактика ще видим през август в Пекин.

В интервю за списание „Атлетика“ през 2013 година Йоло Николов заяви: „Амбициите ми са да докажа, че средните и дълги бягания не запазена територия за кенийци и етиопци. Искам моите състезатели да печелят медали от световни и европейски първенства и вярвам, че мога да го постигна.“

Митко Ценов вече сбъдва думите на своя треньор.

Korica_99-753x1024

Share Button