Милица Мирчева – навлиза в територията на дългите бягания

Европейското първенство за младежи и девойки до 23 години в Талин, Естония е насрочено в периода 9-12 юли. В навечерието на състезанието ви представяме най-големи български надежди за добро класиране на първенството. Пълният материал за товa талантливо поколение четете в новия брой на списание “Атлетика”.

14 декември 2014 година – Самоков – Европейското първенство по кроскънтри се провежда в България, а няколко милиона европейци гледат директното телевизионно предаване от слънчева Рила. Местният фаворит за медал е Митко Ценов, който вече има две сребърни отличия от тези първенства и е рекламно лице на състезанието. Всички чакат старта на младежите до 23 години. Преди това, обаче е бягането на девойките в тази възрастова група. Изненадващо за всички съотборничката на Митко – Милица Мирчева за малко не става шампионка в състезанието и взима сребърен медал от дисциплина, която събира всички добри атлетки в бяганията на средни и дълги разстояния. Митко стартира след минути, но след здравословен проблем финишира 23-и.

Всички са изненадани от представянето на Милица, само треньорът Йоло Николов не е толкова учуден, защото знае колко труд е вложила възпитаничката му.

Всъщност Милица е олицетворение на атлетка, която се състезава в бяганията на дълги разстояния. Самата тя не се определя като талантлива, но за сметка на това е много трудолюбива и изпълнителна – две основни качества, за да успееш във всяка област на живота и особено в спорта.

Милица започва да тренира лека атлетика в родния си град Добрич, но след две години се мести в Мездра при треньора Йоло Николов, който събира бегачи от цялата страна. В началото групата е внушителна с около 10 елитни атлети начело с Митко Ценов и самият Йоло Николов. Тази среда се оказва много благоприятна за девойката от Добрич.

През 2013 година се появява първия сигнал, че Мирчева не е случайна атлетка. На националният шампионат за девойки старша възраст тя подобрява рекорда на 5000 м за тази възраст с 16:35.13. До края на годината следват участия на европейско първенство за девойки на 5000 м през юли и кроскънтри през декември. И в двете състезания Милица не се класира според очакванията. Тези неуспехи катализират желанието на младата атлетка да се докаже.

Тя бяга всякакви дистанции от 800 м до полумаратон. И докато повечето от бегачите на Йоло напускат групата поради различни причини Милица твърдо остава и се готви в компанията на Митко Ценов. Началото на 2014 година започва с лагер в Кения и живот на високопланинската база Белмекен. Годината завършва със сребърен медал от европейското първенство по кроскънтри, което я прави корица на списание „Атлетика“ и носи място сред десетте най-добри български атлети за годината в анкетата на изданието.

Успехът е нова мотивация за Милица да подобрява постиженията и формата си. В началото на 2015 година Йоло, Милица и Митко тренират в най-студените месеци извън България в Турция и Кения.

Целта е да се бяга по-бързо и да се атакуват призови класирания и на пистата. През пролетта Милица вече подобри два пъти личния си рекорд на 10 000 м – 34:30.76 в Русе и 34:03.59 в горещо Каляри, Италия. На европейското отборно първенсство в Стара 

За по-сериозно класиране на европейското първенство до 23 години обаче ще трябва резултат около 33 минути, а за големи състезания при жените 32.  В Талин Мирчева ще се пробва и в дисциплината 3000 м стипълчейз в който има резултат над 10:20, но със сигурност ще го подобри в естонската столица. 

Стъпка по стъпка Мирчева и треньорът Николов ще стигнат и до тази цел или както казва Мирчева в интервю за списание „Атлетика“:

„Преследвай целите си и ако успеш да събереш цялата енергия в едно нещо, то обезателно ще се случи.“

Korica_99-753x1024

Share Button