Денис Димитров – най-бърз в Европа – защо не?

Европейското първенство за младежи и девойки до 23 години в Талин, Естония е насрочено в периода 9-12 юли. В навечерието на състезанието ви представяме най-големи български надежди за добро класиране на първенството. Пълният материал за товa талантливо поколение четете в новия брой на списание “Атлетика”.

Денис Димитров е властелин в българския спринт вече трети сезон, въпреки че е само на 21. Денис влезе в националния отбор едва на 16 години през 2010 г., когато бе част от мъжката щафета 4х100 м на България на европейското отборно първенство в Малта.

Трябваха му няколко години (от 2010 до 2012), за да стане най-бързият българин и дори да се докосне до националния рекорд на Петър Петров, който е сред целите му.

В свирепата конкуренция на късия спринт Денис вече е един от най-силните млади европейски спринтьори, които са кандидати за медали на европейското първенство до 23 години в Талин, Естония.

_AP_3058

Първата сериозна заявка за неофициалното признание като „най-бързият човек в България“ Денис направи през февруари 2013 г., когато взе 60-те метра за 6.71 само на 0.01 секунди от националния рекорд за юноши на Ивайло Караньотов. През лятото на същата година при перфектни условия на националния шампионат за мъже и жени в Правец Димитров закова на електронното табло – 10.16. Рекордът на Петров 10.13 оцеля на косъм. След след месец юношата роден в Монтана стана вицешампион на Европа за юноши на 100 м и влезе на финала на 200 м, въпреки че няма специализирана подготовка за тази дисциплина. Уникалният резултат на 100 м на бързака му даде право да участва на световното първенство за мъже и жени в Москва през 2013 г. Там Денис направи компания на Юсейн Болт и другите грандове на световния спринт в сериите като набра ценен опит и самочувствие в старт на голямо състезание. 

Денис вече има и два полуфинала на европейски шампионати при мъжете. През 2014 година в Цюрих бяга 10.41 в сериите, но почувства болки в полуфинала. През зимата на 2015 година на европейското в зала Димитров подобри личния си рекорд на 60 м до 6.65 и остана близо до финалната осмица и на 0.07 секунди от другия рекорд на Петър Петров – 6.58. 

За да постигнеш значими резултати в спорта трябва подкрепа и на цял екип от хора, които остават незабележими от феновете на стадиона. На първо място това е треньорът. След няколко треньорски смени Димитров започва да се готви при Валя Демирева в София. Групата на Демирева включва шампионите на 200 и 400 м Петър Кременски и Красимир Брайков, най-добрият ни юноша на 100 м – Петър Пеев, шампионката на 100 и 200 м Инна Ефтимова и още няколко елитни атлети. Денис се чувства добре в групата и тренира сериозно. От няколко години Димитров е член на атлетически клуб „Локомотив“ – Русе, чиито млад президент Илия Дамянов също подпомага талантът да има всичко нужно.

В началото на тази година бившият шампион на България на 60 м Милен Цветанов също подкрепя групата на Валя Демирева, и специално Денис, като им осигурява средства за подготовка в Испания.

Резултатите от съвместната работа не закъсняват. Денис печели националната титла на 100 м с 10.18, но с попътен вятър над допустимото 2.6 м/с. В полуфинала записва 10.27 с редовен попътен вятър 0.9, което е четвърто постижение до 23 години в Европа и заявка призово класиране в Талин. 

Две победи за отбора на България на 100 м и 200 м на  европейското отборно първенство в Стара Загора в края на юни също показаха добрата форма на Димитров.

През 2013 г. Денис сподели пред списание „Атлетика“, че иска да бяга под 10 секунди. Тази цел е много висока, но ние му пожелаваме да се сбъдне скоро.

Korica_99-753x1024

Share Button