Георги Цонов – 15-16-17…..

Европейското първенство за младежи и девойки до 23 години в Талин, Естония е насрочено в периода 9-12 юли. В навечерието на състезанието ви представяме най-големи български надежди за добро класиране на първенството. Пълният материал за товa талантливо поколение четете в новия брой на списание „Атлетика“.

През зимата на 2015 година Георги Цонов напомни, че е един от най-талантливите български атлети с личен рекорд от 16.75 във финала на европейското първенство в зала в Прага и пето място в дисциплината, като само 17 сантиметра не му достигнаха за бронзовия медал. По принцип Георги не участва в много състезания, но когато го прави го прави както трябва. Анализирайки статистиката се вижда, че той се състезава на високо ниво, а постиженията му непрекъснато растат. Младша, старша или мъже той винаги е готов да се мери с най-добрите.  Ето как Цонов стигна до елита на дисциплината и вече гледа към майсторските 17 метра.

15 метра

За близките до атлетиката хора постижението и класирането на Георги на европейското първенство в Прага не беше изненада, а едно очаквано завръщане. Синът на известния ни специалист Стойко Цонов показа качества си още през 2009 г., като на 16 години постига 15.72 в турската столица Анкара, с което завоюва шампионска титла при юношите старша възраст.  

Дисциплината, в която баща му бе най-добър – тройния скок, става призвание за Георги. В периода 2008 – 2012 г. младият Цонов се готви под ръководството на треньора Атанас Николов и печели медали и призови класирания на няколко големи международни първенства.

 През май 2010 г. е номер едно на европейските младежки олимпийски квалификации в Москва, когато в негова чест прозвучава българския химн след победата му в тройния скок. Два месеца и половина по-късно на Първите младежки олимпийски игри в Сингапур Георги е бронзов медалист.

Пловдивчанинът не признава класирания извън тройката. През 2011 г., в първата си година при юношите старша, отново е медалист. Става трети на европейското първенство в тази възраст в Талин.

16 метра

През 2012 година Георги е четвърти на световния шампионат в Барселона. През същата година за първи път преминава границата от 16 метра в тройния скок и вече е готов за битка при по-големите. Във финала в каталунската столица скача 16.10 със силен попътен вятър (2.9), а личният рекорд за годината му е 16.04. На световното се състезава с Педро Пабло Пичардо, който тогава печели титлата, а през тази година кубинецът превзе 18-те метра в тройния скок.

Дебютът на Цонов при мъжете е през 2013 година. От края на 2012 г. той вече се готви при нов треньор – баща му Стойко Цонов.

В периода март 2013 – март 2015 участва в три европейски първенства със стабилни резултати : Гьотеборг, Швеция – 16.58 (2013), Цюрих, Швейцария – 16.35 (2014) и Прага, Чехия – 16.75.

Инцидент спира Георги от участие в европейското първенство до 23 години през лятото на 2013 г. Той чупи крака си на лагер в Гърция през април същата година, което налага две операции, извършени от д-р Георги Кръстев в Пазарджик. Възстановяването е успешно и Цонов подновява тренировки и участва в Цюрих през август 2014 и в Прага през март 2015 г.

На 10 май тази година Цонов скочи 16.70 на турнира в Бургас – личен рекорд на открито и първо място в европейската ранглиста за младежи до 23 години. 19 дни по-късно руснаците Димитри Чижиков и Илия Потапцев, които са преки конкуренти на нашия атлет при 23 годишните, скочиха над 17 метра, но Георги отговори достойно.

17 метра

На 7 юни Цонов „избухна“ на турнира на новия стадион в малката бургаска община Руен – 17.11, но със силен попътен вятър – 4.3 метра в секунда, което вади резултатът от официалните статистики. Психологическата граница обаче е премината, а сега целите са няколко според треньора и баща на таланта. Първата бе постигната – победа за България на европейското отборно първенство. Следва атака на призовите класирания при мъже на световно и олимпийско ниво.

Korica_99-753x1024

Share Button