Шабан Мустафа четвърти на световното първенство по планинско бягане!

Шабан Мустафа остана само на крачка от медалите на световното първенство по планинско бягане дълга дистанция, като зае престижното четвърто място. Световни шампиони станаха италианецът Томас Вакина при мъжете и Мартина Щрал при жените.

В един от най-известните високопланински курорти в света – Цермат, Швейцария се състоя 12-ото световно първенство по планинско бягане на дълга дистанция. В маратона участваха състезатели от 22 страни, което е рекорд на състезанието.

В началото на състезанието кениецът Франсис Нгаре и американецът Анди Уокър поведоха, но във втората половина бяха застигнати от Томас Вакина от Италия, който взе водачеството и не го изпусна до края. Времето на Вакина е 3:01:51 ч. Анди Уокър в крайна сметка успя да се пребори за второто място (преди година бе трети) с време 3:03:51 ч. Италия за пореден път доказа, че е школа в планинските бягания, вкарвайки още един свой състезател в призовата тройка. Франческо Пупи спечели бронзовия медал с 3:04:14 ч. 

zermat_1

И голямата радост за България! Шабан Мустафа показа страхотен характер и завърши четвърти с 3:07:12 ч. Невероятен успех в тази тежка дисциплина! Той успя да се вклини между двама представители на „адзурите“. Пети след нашето момче е италианецът Масимо Мей с 3:07:55 ч.

В отборното класиране Италия буквално смаза конкуренцията и заслужено триумфира със златните медали. Втори е отборът на САЩ. Съставът на Кения, който преди старта изглеждаше доста страховито, в крайна сметка успя да стигне само до бронзовите медали.

При жените Мартина Щрал предварително бе считана за фаворитка. Със силното си бягане тя оправда прогнозите и триумфира с 3:21:38 ч. На повече от осем минути след нея е сребърната медалистка Алин Камбулив – 3:29:45 ч. С бронза се окичи италианката Катерине Бертоне, която пробяга дистанцията за 3:33:56 ч.

zermat_2

Нашата представителка Милка Михайлова не можа да завърши състезанието.

В отборното класиране при жените Швейцария е първа, следвана от Италия и САЩ.

Резултатите при мъжете може да видите тук.

Резултатите при жените може да видите тук.

Share Button