Андреа Майер с рекордна четвърта европейска титла по планинско бягане

Норвежецът Йохан Буге е европейски шампион по планинско бягане при мъжете, а при жените титлата спечели австрийката Андреа Майер. При юношите със златото се окичи също норвежец – Стив Арвик, а при девойките – германката Сара Кистнер.

14-ото европейско първенство по планинско бягане се проведе в Порт Мониш, на португалския остров Мадейра.

Трасето при мъжете бе с дължина 11850 м и денивелация от 1250 м. Буге имаше малка преднина още в средата на дистанцията, която увеличаваше постепенно, за да спечели състезанието с 1:02:35 ч. Втори завърши Дейвид Шнайдер от Швейцария с 1:02:49 ч. Трети е Алекс Балдачини от силния италиански отбор, който измина разстоянието за 1:02:56 ч. С това трето място и шестото на Ксавиер Чеврер и седмото на Бернар Дематеис Италия спечели убедително шампионската титла в отборното класиране. Второто място с разлика само от една точка спечели отборът на Великобритания, пред Швейцария. 

Жените бягаха по трасе с дължина 8150 м и денивелация от 850 м. Една от най-добрите планински бегачки в последните години Андреа Майер от Австрия нямаше сериозна конкуренция и спечели убедително с 50:40 мин. Това е нейната четвърта титла от европейски първенства, а по-рано тази година австрийката стана и световна шампионка по тауърръннинг. Днес второ място при жените зае норвежката Ели Ан Двергсдал с 53:05 мин. Въобще норвежците се представиха много силно на това първенство. Трета е Ема Клейтън от Великобритания с 53:36 мин. В отборната надпревара първото място е за отбора на Великобритания, второ – за Австрия, а трето – за Франция.

Нашата представителка Антония Маринова бяга добре и зае 26-о място, точно по средата на класирането, с 58:05 мин.

Трасето при юношите бе с дължина 8150 м и денивелация от 850 м. Норвежецът Стив Арвик бе най-бърз по него, побеждавайки с комфортна преднина и време 48:17 мин. Втори и трети са представители на Турция – Абдула Йорулмаз успя да се наложи за среброто с 49:03 мин, пред Мустафа Гьоксел с 49:08 мин. Така Турция успя да изпревари силния отбор на Италия и да спечели европейската титла. С бронза се окичи отборът на Великобритания.

Наши представители в това бягане бяха Георги Гергов и Йоан Филипов. Гергов завърши 24-и с 55:32 мин, а Филипов е 37-и с 1:00:26 ч.

При девойките разстоянието бе 4 км при денивелация от 400 м. Германката Сара Кистнер успя да се наложи убедително с 21:26 мин. Среброто заслужи Михаела Странска от Чехия с 22:10 мин, а бронзът остана за французойката Елза Ракасан, изминала дистанцията за 22:14 мин. В отборното класиране първото място е за Германия, пред Чехия и Турция.

Резултатите от състезанието можете да намерите тук.

 

 

 

Share Button