Как да победим кенийците?

Известният английски треньор Франк Хорвил смята, че това е възможно и отправя своите съвети към всички, които искат да го направят.

На успехите на кенийците са посветени безброй изследвания. Повечето специалисти смятат, че тези тъмнокожи момчета и момичета са природно надарени да бъдат атлети. Обяснява се, че те живеят на голяма надморска височина и в кръвта им съдържанието на червени кръвни телца е по-голямо, имат дълги крайници и къси тела, костната им система е лека, дори мускулите им са различни, както е различен и начинът им на живот, а бягането е средство за осигуряване на по-висок жизнен стандарт. Сега няма да се впускаме във всички тези теории, които най-вероятно са верни.

И все пак… Няма ли начин кенийците да бъдат победени? Все повече хора остават с усещането, че белите не само не могат да скачат, но и не могат да тичат (ако префразираме заглавието на култовия филм).

Английският треньор Франк Хорвил смята, че това не е точно така. Той насочва нашето внимание не само към чисто тренировъчния аспект на проблема, но и към някои моменти от нашия „модерен“ начин на живот.

220px-Frank_Horwill_-_British_Athletics_Coach

Франк Хорвил е един от най-уважаваните британски треньори. Подготвил е редица елитни състезатели от 800 м до маратон и крос кънтри. Четирима негови атлети са слизали под гросмайсторската граница от 4 мин на една миля, сред които е и Тим Хътчингс (3:54.53 мин), който става четвърти на 5000 м на Олимпийските игри в Лос Анджелис`84.

Но това, което прави Хорвил известен по цял свят, е създадената от него „Тренировъчна теория на темпо 5 мин/ миля“ (Five Pace Training Theory), която има огромно влияние върху цялата съвременна методика на тренировка в бяганията на средни и дълги разстояния. 

Себастиян Коу, Саид Ауита, Ноа Нгени са само част от великите атлети на нашето време, които всъщност са използвали в подготовката си именно методиката на Хорвил, макар да са имали друг треньор.

Британският специалист обикаля целия свят, подготвяйки спортисти и треньори, но особено скъпа на сърцето му става Африка. След своите пребивавания там, малко преди смъртта си през 2012 година на 84-годишна възраст, той дава своите съвети към европейските атлети как биха могли да победят своите африкански съперници. Предоставяме ви ги на вашето внимание (и изпълнение):

1. Престанете да гледате телевизия. Новините неизбежно водят към депресия. Вместо да гледате как другите ви забавляват, забавлявайте сам себе си – и умствено, и физически. Ако все пак ви се наложи да гледате телевизия, използвайте рекламните паузи пълноценно – правете някакви общофизически упражнения, като лицеви опори, коремни преси и т.н. И помнене, че само 1 от всеки 50 кенийци има собствен телевизор.

2. Продайте колата си и станете богат пешеходец. Купете си велосипед. Пет мили (8000 м) на колело се равняват на 1 миля бягане (1600 м). Един на всеки трима кенийци има велосипед.

3. Приготвяйте сами храната си. Заведенията за бързо хранене не успяха да се наложат в Кения. Там не пържат храната, а я варят и пекат. От затлъстяване в Кения страда един на 200 души. Във Великобритания 25 от всеки 100 души са с наднормено тегло (една четвърт от населението).

4. Откажете се от „преимуществата“ на безработния живот социалните помощи. В Кения вие или ще работите, или ще гладувате, или ще се изхранвате с бягане. Ако сте жена и станете майка, вие трябва да се грижите за децата си. Там няма социални помощи, нито отпуска по майчинство. Хората в Кения знаят, че съдбата на човека зависи от работата.

5. Не купувайте на децата си компютърни игри. След 100 години главите на хората ще се увеличат двойно, а телата ще имат размерите на главата.

6. В училищата занятията трябва да са в рамките на четири часа преди обяд. Следобед в училищата трябва да има задължително два часа спорт.

7. Не гледайте състезанията на професионалистите. По-добре сами спортувайте.

8. Опожарете магазините, които продават цигари и алкохол на непълнолетни.

9. Забравете за техническия жаргон във вашите тренировки. В Кения атлетите мислят, че микроцикли, мезоцикли и макроцикли – това са различни модели японски мотоциклети.

10. Тренирайте на високо (високопланинска подготовка) поне три пъти в годината и всеки път минимум за един месец.

11. 1/3 от вашите бегови тренировки трябва да е със скорост, която да е значително по-бърза от останалите 2/3.

12. Поне веднъж в седмицата трябва да тренирате така, че от умора да ви изнесат от пистата на носилка.

Kenyan_runners

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button